Cuketové hranolky s parmezánem

cuketové recepty - hranolky s parmezánemNa konci léta vždycky nastává období, kdy je cuket nadbytek a nikdo ze známých si je od vás už nevezme, protože má vlastní. Už jste je měli na grilu, ve špagetách i v pěti různých salátech a pořád máte nějaké další, které je přece škoda vyhodit. Tak si je dnes uděláme jako přílohu, čili jako hranolky sypané parmezánem.

Připravíme si:

  • 700 g cuket (nebo libovolné jiné množství, ale podle toho přizpůsobíme zbytek surovin)
  • minimálně 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • minimálně 2 stroužky utřeného česneku (bez soli!)
  • strouhaný parmezán podle potřeb
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup:

Rozehřejeme troubu a nastavíme ji na 180 °C

Nakrájíme cuketu na hranolky se slupkou, a to tak, že ji rozkrojíme na čtvrtiny podélně a potom podle velikosti můžeme ještě znovu rozkrojit po délce, nebo případně zkrátit příčně.

Vlech vymažeme olejem nebo do něj vložíme alobal, pečící papír, silikonovou pečící podložku atd.

Smícháme olej, citronovou šťávu a česnek v misce a připravíme si pírko na potírání.

Cukety poklademe na plech a potřene rozmíchaným olejem z misky.


kuchyňské nože zwillingNáš tip: Profesionální sady nožů Zwilling

Dopřejte si sadu nožů, která vás potěší pokaždé, když některý z nich vezmete do ruky. Ať už budete krájet cukety na hranolky, nebo cokoliv jiného. Dokonale vyvážené, kalené mrazem a přesně vybroušené s laserovou kontrolou tvaru, to jsou kuchyňské nože Zwilling J. A. Henckels - prakticky to nejlepší, co se dá sehnat ještě za rozumné peníze.

 


Posypeme nastrouhaným parmezánem tak, aby pokud možno ležel všechen na cuketách a žádný na plechu, tam je ho škoda.

Pečeme 10 - 15 minut, kontrolujeme, abychom nejedli nakonec uhlíky.

Na závěr zprudka opečeme parmezán tím, že posuneme plech do nejvrchnější pozice v troubě, aby na něj sálalo teplo přímo z topných těles.

Čas pečení, množství českeku a parmezánu záleží na chuti a preferencích. Dost důležité je taky správně odhadnout, jak drobné hranolky z cukety budete krájet, protože každá cuketa je jinak velká. Příliš velké hranolky budou vevnitř příliš šťavnaté, tenké budou suché dřív, než se zapeče parmezán.

Veselejší bude vymýšlení, k čemu si je dáte jako přílohu, nebo koho s nimi překvapíte u večerní sleničky vína. Ideální jsou podávané ještě teplé.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.