Domácí rohlíky

rohlík receptV posledních letech vidíme, jak roste obliba domácího pečení. Přestáváme být spokojeni s nabídkou v supermarketech (to už dávno), možná také nabídka lokálního pekařského krámku začíná lézt trochu do peněz a k tomu býváme častěji doma. A možná si tak trochu dokazujeme, že zvládneme to, co naše babičky nebo prababičky dělaly denně. Takže kromě občasného štrůdlu a bublaniny pečeme třeba i kváskový chleba. Ale co rohlíky?

Kohokoliv se zeptáte, tak si buď peče vlastní chleba, nebo by alespoň vyjmenoval pět svých kamarádů, co to dělají. A určitě taky znáte někoho, komu to moc nejde, ale i tak je jeho chleba poživatelný a vlastně sympatický, protože je domácí. U rohlíků je to ale trochu jiná pohádka, protože stačí málo a nebudou dobré. Tak co, už si říkáte, že to musíte zkusit?

Připravíme si:

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 285 g vlažné vody
  • 60 g změklého sádla
  • 11 g soli
  • 6 g instantních kvasnic

Postup:

Mouku se solí a instantní kvasnice smíchejte v míse nasucho. Můžete použít kuchyňský robot, pak to máte jednodušší a asi i lépe zamíchané. Do smíchané směsi přidejte vodu a sádlo.


kuchyňský robot KitchenAidNáš tip: Roboty KitchenAid skadem

Nikdo vám s těstem nepomůže tak dobře a bez zbytečných řečí, jako kuchyňský robot. Pokud domácí pečení myslíte skutečně vážně a neskončíte u prvního pokusu, nebudete litovat. Respektive - s tím, co všechno robot umí, nebudete litovat ani tak.


Nechte robota hnětat těsto v míse zhruba 1 minutu na nejnižší otáčky a pak je zvyšte někam doprostřed. Po cca 10 minutách na střední rychlost by mělo být těsto hotové a nemělo by se lepit v míse.

Nachystejte si vál a posypte ho moukou. Rukama ještě chvilku zapracujte na těstě, ať máte jistotu, že je opravdu homogenní a dobře uhnětené. Asi to jde i bez toho, ale je příjemnější to těsto vidět a prohmatat. Dejte na klidné místo vykynout na 90 minut přikryté potravinářskou fólií. Objem těsta by se měl zhruba zdvojnásobit.

Troubu si předehřejte na 230 °C.

Nakynuté těsto nyní rozdělte na bochánky okolo 75 g. Není důležité, jestli to bude 70 nebo 80, ale opravdu zkuste použít kuchyňskou váhu, ať jsou všechny stejné. Rohlíky rozdílné hmotnosti se pak špatně upečou. Bochánky nechte odpočinout 10 minut.

Nyní vytvarujeme rohlíky. Kdo to ještě neviděl, čeká nějakou složitost, ale není to zase takový problém. Bochánek válečkem protáhnete vzhůru a dolní polovinu do dvou stran dolů, až vznikne trojúhelník. Rukama pak srolujete těsto od široké strany tak, že se svine jako koberec a dostane tvar typického rohlíku. Vytvarované rohlíky je potřeba nechat kynout ještě dalších 20 až 25 minut.

Rohlíky vyskládejte na plech a postříkejte je vodou (z rozprašovače). Vyplatí se také párkrát stříknout do trouby, aby byl vzduch uvnitř vlhký. Půl minuty od začátku pečení můžete znovu troubu krátce otevřít a vody přidat. Tohle bude chtít asi nějaké zkoušení metodou pokus omyl. Na vlhkosti záleží stejně jako na kvalitě kvasnic a spoustě dalších faktorů, které zčásti ovlivníte, zčásti ne.

Rohlíky by měly být hotové zhruba za 10 minut, sledujte jejich barvu.

A co mák, kmín a sůl? Pokud vás omrzí obyčejné, ničím neposypané housky, ideální moment pro nějaké to nazdobení a dochucení je před dokynutím 20 - 25 minut podle našeho návodu.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.