Hliníkové nádobí není jedovaté

hliník a Alzheimer - fakta

O podezření, že se hliník nějakým způsobem podílí na vzniku Alzheimerovy choroby, určitě slyšel každý. Proto bude myslím dost zajímavé podívat se na stránky Alzheimerovy společnosti a na vyjádření z roku 2017, jak že je to doopravdy.

Asi vás uklidní, když řekneme, že hliníkové nádobí Alzheimera nezpůsobuje...

Žijeme v docela zvláštní době. Na každém kroku nás obklopují vynálezy a technologie, kterým vděčíme za pohodlnější a bezpečnější život. Zejména pak vděčíme moderní medicíně za nejvyšší průměrný věk v historii a nejnižší kojeneckou úmrtnost. Přesto v lidech jako lavina roste nedůvěra ve vědu a medicínu jako nástroje šikany, kterou používají "oni" proti "nám". Když se objevily první pochybnosti, jestli hliník nezpůsobuje demenci, lidé jim uvěřili víc, než následujícím 40 rokům intenzivních výzkumů, které naznačované spojitosti vyvrátily.

Jako vystudovaný chemik bych si teď dovolil shrnout pár vědecky podložených faktů a podepřít je citacemi z webu Alzheimer Society Ne snad že bych si namlouval, že se mi povede vyvrátit některé konspirační teorie, ale těm z Vás, kteří mají obavy z používání hliníkového nádobí, bych chtěl poskytnout úlevu v argumentech.

Hliník v přírodním prostředí a naší stravě

Sice možná namítnete, že se Hliník přece odstěhoval do Humpolce, ale skutečnost je přesně opačná. Jako prvek hojně zastoupený v horninách, po kterých šlapeme (třeba jíl a živce patř mezi hlinitokřemičitany, takzvané alumosilikáty), nás hliník provází v prachových částicích, které dýcháme, a jako součást naší stravy na každém kroku. V malé koncentraci najdeme hliník zastoupený i v našich buňkách. Tím, že je ho v našem okolí evidentně spousta a naše tělo asi vůbec nepotřebuje, prochází našimi útrobami a díky činnosti ledvin naše tělo také bezpečně opouští.

Díky přirozené vlastnosti našeho organismu zbavovat se nepotřebných látek vylučováním, pak nevadí, že hliník jíme jako součást nejrůznějších upravenách pokrmů, nanášíme ho na kůži spolu s kosmetikou a konzumujeme v lécích a potravinových doplňcích. Lék Smecta, který se ordinuje na zažívací potíže místo dříve rozšířeného živočišného uhlí, je vlastně jíl (smektit), čili alumosilikát, látka bohatá na hliník.

Historie výzkumu Alzheimerovy choroby

Jak se píše na webu Alzheimerova institutu, část studií v minulosti ukázala u pacientů s Alzheimerovou chorobou zvýšenou koncentraci hliníku v nemocné mozkové tkáni. Je naprosto přirozené, že následovalo obecné podezření z možné příčiny a následku a na problematiku se zaměřili další výzkumníci.

  • Zvýšený obsah hliníku v nemocném mozku pacientů ale některé studie dokázaly, jiné nikoliv. Tedy přeloženo do češtiny, pokud hliník Alzheimera spouští, evidentně nemůže být jedinou příčinou.
  • Další výzkumy neprokázaly zvýšený výskyt demence u lidí, kteří jsou vystaveni prostředí s vysokým obsahem hliníku v zaměstnání. Čili tam, kde by hliník byl spouštěčem onemocnění, prokázala by se souvislost u lidí, kteří pasivně získávali z prostředí více hliníku, než běžná populace.
  • Čajovník je jednou z mála rostlin, které hliník z přírodního prostředí akumulují ve svých listech. Přesto se neprokázal vyšší podíl onemocnění Alzheimerovou chorobou v kulturách, které typicky pijí velké množství čaje.

Riziko všech statistických studií spočívá v tom, že mohou snadno zaměnit příčinu za následek a dojít na základě naprosto přesných dat k nesprávným závěrům. Zpěvní ptáci třeba koncertují od svítání do soumraku a v noci mlčí. Určitě to ale neznamená, že by byl východ Slunce způsobený zpěvem ptáků. Vypadá to, že mozek poškozený vznikající Alzheimerovou nemocí začíná někdy akumulovat hliník z potravy, než že by hliník způsoboval Alzheimerovu nemoc a někdy v postiženém mozku záhadně nebyl.

Proč se nebát hliníkového nádobí

Kdo nikdy neochutnal bramborový guláš z hliníkového ešusu, neměl pořádné dětství. Snažili se nás tehdy táboroví vedoucí otrávit? Samozřejmě že ne.

Aby se jakákoliv látka dostala v těle do krve, musí být rozpustná ve vodě nebo v tucích. Hliník se ve vodě rozpouští, ale jen při velmi nízkém, nebo naopak velmi vysokém pH - což se přímo vylučuje s tím, čemu dáváme v naší stravě přednost. Kyseliny ani louhy nepijeme.

Dokončení článku:

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.