Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

hovězí guláš s houskovým knedlíkem receptMagazín > Recepty

Jedno z nejklasičtějších a nejoblíbenějších jídel, hlavně v hospodách, ale i doma. Řekli byste - obyčejný guláš. Ale kdo nezná pár fíglů, vždycky bude jíst jen vařené maso s knedlíkem a nepozná ten koncert chutí.

Přidáme i recept na houskový knedlík!

 

Pořádný guláš z hovězí kližky je jídlem, které vychvalovaly generace hospodských strávníků před námi, ale zmínku o něm najdete v každé pořádné kuchařce a dokonce na něj narazíte i na hodně nóbl akcích. Proč? Protože dobře udělaný je nepopsatelně lahodný a nikdy se vlastně nepřejí.

Kližka je značně šlachovité hovězí maso, jedno jestli přední nebo zadní. Nemusí nutně každému chutnat a tak když víte, že máte doma citlivějšího strávníka, přidejte mu do hrnce ke kližce pár kousků libového masa a při servírování mu je vyberte. Rozvaření kližky je nicméně obrovsky důležité kvůli želatině, která dá základ chuti vzniklé šťávě.

Na hovězí guláš si připravíme:

  • 400 g hovězího masa - kližky. Pokud kližku nejíte, dejte půl na půl s libovým masem, kližka je důležitá na šťávu.
  • 40 g vepřového sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká cibule nebo 2 malé

Podle chuti:

  • majoránka
  • mletá sladká paprika
  • mletá pálivá paprika nebo sušená chilli paprička
  • sůl
  • kmín
  • mletý černý pepř
  • hladká mouka (když vaříme z kližky, měla by být šťáva hustá i bez mouky!)

anodizované nádobí KitchenAidNáš tip: Anodizované hliníkové nádobí KitchenAid

Lehčí, výkonnější a lepší, než cokoliv, co jste zatím drželi v ruce. Špičkové nádobí KitchenAid povrchově upravené anodizaci, s nerezovými madly a skleněnými poklicemi. Šetří energii a vaří rychleji, než běžné nerezové sady nádobí.


Postup:

Kližku omyjeme a rozkrájíme na kostičky. Rozehřejeme hluboký hrnec a roztopíme v něm sádlo. Správnou teplotu poznáme tak, že do roztopeného sádla upustíme malou kapičku vody - měla by okamžitě vyprsknout. Vložíme nakrájené maso a za stálého míchání po všech stranách osmahneme.

Přidáme nakrájenou cibuli a stále mícháme, dokud cibule nezačne zlátnout. Přidáme mletou papriku a další koření (kromě majoránky) a podlijeme trochou vody. Koření by se nemělo péct na oleji, aby nezhořklo. Hrnec zakryjeme a dusíme, až vody ubyde, znovu mírně podlijeme a celý proces opakujeme, dokud maso není napůl měkké.

V tom momentě přidáme víc vody, zaprášíme moukou, přidáme rozmačkaný česnek, majoránku a dusíme, dokud maso není měkké úplně.

Celá příprava zabere bohatě dvě hodiny a když důsledně podržíme nižší teplotu, potrvá i déle. Dobrý časový odhad budeme potřebovat pro přípravu přílohy - houskového knedlíku.

Jak na houskový knedlík

Knedlík ze supermarketu chutná jako molitan a kvalitní domácí houskový je poměrně pracný. Pokud chcete ale dobrým gulášem pohostit přátele, ručně dělaný knedlík si budou vždycky pochvalovat. Dobrý houskový knedlík vcelku často koupíte i v tradičnější restauraci, neváhejte se zeptat v okolí, chutnají rozhodně lépe, než ze samoobsluhy.

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 20 g soli
  • 20 g kvasnic
  • 2 starší rohlíky
  • 1 lžička cukru

Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé, ale ne horké. 100 ml odlejeme bokem do misky a necháme v něm rozpustit kvasnice s cukrem. Dáme na topení a necháme vzejít kvásek.

Rozkrájíme rohlíky na kostičky.

Smícháme mouku, rozklepnutá vejce, teplé mléko a kvásek z misky. Důkladně vypracujeme, kdo může, použije kuchyňský robot a ušetří si práci. Pokud není těsto dost vláčné přidáme ještě trochu vlažného mléka. Nakonec zapracujeme rohlíky, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Z těsta vytvarujeme tři nebo čtyři stejně velké šišky a necháme ještě 15 minut odpočinout, aby se znovu vytvořily bublinky v těstě. Hodíme do horké vody na 20 minut, přičemž po deseti minutách je obrátíme.

Uvařené knedlíky je dobré ihned po vytažení trochu propíchat vidličkou, aby se nesrazily.


kuchyňský robot kitchenaid artisan mini 5ksm3311Náš tip: Nový kuchyňský robot KitchenAid Artisan Mini

Menší, cenově dostupnější a šikovnější pro singles nebo mladé páry bez dětí, kuchyňský robot s třílitrovou nerezovou pracovní mísou. Nový model amerického výrobce KitchenAid, opět celý beze zbytku kovový a připravený sloužit po zbytek vašich dní.

Vyrobeno v USA


Fotografie v úvodu: Wikimedia Commons (CC BY)

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.