Hummus, zdravá pomazánka z cizrny

pasta z cizrny receptKategorie: Recepty

Když se řekne hummus, část lidí si možná představí nejúrodnější vrstvu půdy, ale část zbystří - jedná se o velice zdravé jídlo z cizrny, domovem na středním východě. Pojďme se podívat, jak si tuto bezlepkovou dobrotu dopřát ze surovin, které běžně koupíte ve zdravé výživě.

Víte, že cizrna je po hrachu a fazolích třetí výživně nejhodnotnější luštěnina?

 

Hummus je vynikající pomazánka z cizrny a je považován za národní jídlo Izraele. S tímto pokrmem se můžete setkat na svých cestách na Střední východ nebo na Balkán. Kdo jednou ochutná, jeho chuť si zamiluje. Název pochází z arabského slova hummus odvozeného z himmas – cizrna. Nejstarší recept, podobný současnému, pochází ze 13. století z Egypta. Servírovat lze mnoha způsoby, jako hlavní jídlo například se zeleninou a pečivem nebo jako příloha k masu. Díky složení, vysokému podílu vlákniny a obsahu složitých sacharidů s nízkým glykemickým indexem, může být doporučován jako součást redukčního jídelníčku. Mimo to má velký obsah železa, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6. Díky cizrně obsahuje proteiny a vlákniny.

Cizrna neboli římský hrách

Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny, hned po hrachu setém a fazolu obecném. Má vynikající oříškovo kaštanovou chuť. U nás je stále dost opomíjená. Obsahuje cukry, bílkoviny, vápník, železo a další prospěšné minerály. Je nepostradatelnou pro vegetariány, vegany, doporučuje se pro malé děti a pro těhotné ženy. Za zmínku stojí i to, že je bezlepková. Může tedy nahradit klasické obiloviny. Má velmi příznivé účinky pro lidský organismus, pro střevní trakt, zpomaluje proces stárnutí, je důležitá pro lidi trpící chudokrevností, depresí a zvýšenou hladinou cholesterolu.

Cestou na trh aneb potřebné suroviny

  • 150 g suché cizrny
  • 100 g sezamové pasty tahini
  • 1 dcl studeného vývaru z cizrny
  • 1 citrón
  • 4 stroužky česneku
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • sůl, drcený římský kmín

K přípravě využijete běžné i méně známé přísady. Začněte proto návštěvou specializované prodejny zdravé výživy, kde seženete cizrnu, římský kmín a sezamovou pastu tahini.

Sezamová pasta tahini

Asi nejméně známá přísada receptu. Je vyrobena z drcených sezamových semínek a mořské soli. Pro tělo je velmi prospěšná, stejně jako cizrna. Dokonce sám Hippokrates prý chválil sezam pro jeho vysokou výživnou hodnotu a v asijských legendách býval při léčení symbolem nesmrtelnosti.

Postup

Pokud se nezaleknete neobvyklých surovin nebo snad názvu, zjistíte že se jedná o snadný, rychlý a chutný pokrm to je (pokud opomineme 12 hodinové namáčení cizrny).

Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě asi hodinu mírně osolenou povaříme než změkne. Rychleji bychom ji mohli uvařit v tlakovém hrnci – přibližně za 30 – 45 minut.

Po té ji scedíme a necháme vychladnout – zvlášť vývar a zvlášť cizrnu. Uvařenou cizrnu rozmělníme buď v elektrickém sekáčku, nebo s využitím tyčového mixéru. Jedině tak bude vzniklá kaše dostatečně homogenní. Během mixování přidáme česnek, citron, vychlazný vývar, římský kmín a sůl, až vznikne hladká kaše.

Nakonec přidáme sezamovou pastu tahini, která pokrm zvláční, spojí a dochutí. Pastu tahini nikdy nepřidávejte dřív, nenamixovali byste tak jemnou konzistenci hummusu. Hotovou pastu podávanou v miskách nebo na chlebu lehce zakápneme olivovým olejem. Vynikající chutí orientu můžete překvapit nejen sami sebe, ale případně i pozvané hosty.

Fotografie v záhlaví: upload.wikimedia.org

K přípravě tohoto jídla s výhodou využijete:

 

sekáčky

Sekáček

Jednoduchý domácí spotřebič, který brilantně zvládá právě pomazánky, pasty, dressingy a podobně. Rychle rotující čepel v malé nádobce svižně homogenizuje jakýkoliv materiál pastovité povahy. V případě hummusu prostě nasypte všechnu cizrnu spolu s česnekem, římským kmínem a solí, a zmáčkněte knoflík. Poté dolejte vychlazený vývar a citron a znovu promíchejte.

 

tyčový mixér

Tyčový mixér

Tyčovým mixérem jakoukoliv pomazánku, krém nebo dressing připravíte v libovolné nádobě, jednou rukou. Výborný je v tom, že s ním můžete pracovat v hrnci na plotně a nic nikam nepřeléváte. S naší cizrnou v hummusu je to samozřejmě jednoduché - všechny suroviny dejte do nádobky, ze které budete hotový hummus servírovat, a prostě je pořádně rozmixujte.

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.