2. díl: zmrzlina z thajského mléčného čaje

zmrzlina thai teaKategorie: Články a návody

Pokračování receptu na famózní zmrzlinu vyrobenou z mléčného čaje Thai Tea pomocí zmrzlinovače Kitchenaid.

Přejít na první díl:

Postup:

Smetanu si dejte do sáčku se zipem a ten ponořte do mísy s ledem. Profíci sice rádi využívají dvě nádoby, které do sebe zapadnou, přičemž led je v té větší, ale sáček se ukazuje být o dost praktičtější a rychlejší, myslete jen na vymačkání maxima vzduchu.


zmrzlinovač ke kuchyňskému robotu kitchenaidNáš tip: zmrzlinovač ke kuchyňskému robotu KitchenAid

Jedná se o pracovní mísu k robotu, která ve dvojité stěně skrývá mrazící náplň. Vložením celé mísy do mrazáku připravíte chlazení a potom pouze šleháte základ ve vychlazené míse. Není potřeba dalšího napájení elektřinou.

 


Smíchejte v hrnci plnotučné mléko, slazené kondenzované mléko, thajskou čajovou směs a sůl. Povařte na mírném plameni za pravidelného míchání, dokud se ze směsi nezačne lehce kouřit. Sundejte z plotny a nechte odpočinout zakryté 15 minut. Přeceďte přes sítko vystlané bavlněným kapesníkem.

Vraťte směs na mírný plamen, opět dokud se z ní nezačne mírně zvedat pára.

Mezitím našlehejte žloutky kuchyňským robotem. Po lžících přidávejte pomalu teplou smetanovou směs. Pokračujte, dokud polovina směsi nebude zamíchaná ve žloutcích.

Přelejte směs se žloutkem zpátky do hrnce a vraťte na teplo, za stálého míchání přiveďte do stavu, kdy se směs začne zahušťovat, pokrývá vařečku, ale ještě nevře. Zpravidla bude stačit 5 až 7 minut. Je důležité žloutky chvíli podržet na teplotě přes 70 °C, aby se pasterizovaly, ale zároveň je neuvařit.

hotová zmrzlina a robot kitchenaid

I když je zmrzlina ze zmrzlinovače ve výborné konzistenci na jídlo, nechte ji raději ještě 2 hodiny zamrazit, roztekla by se vám během servírování.

Poté přes sítko přelejte do sáčku se studenou smetanou a dejte do mísy s ledem. Jakmile sáček dosáhne pokojové teploty, dejte ho do mrazáku minimálně na 2 hodiny, nebo lépe přes noc.

Jakmile je báze pořádně zamrazená, přelejte ji do zmrzlinovače v kuchyňském robotu, ten zapněte na nízkou rychlost a nechte ho šlehat cca 15 až 20 minut, dokud není zmrzlina v konzistenci na servírování. Přesuňte do nádoby, se kterou dáte zmrzlinu do mrazáku. Tam nechte zmrzlinu nejméně 2 hodiny, aby se při servírování neroztékala. Čerstvá vydrží skoro měsíc.

Přejít na první díl?

Mámět a fotografie: http://blog.kitchenaid.com

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.