Jak si vyrobit domácí máslo?

recept na domácí máslo

Domácí máslo si můžete vyrobit kdykoliv, pokud máte po ruce jakýkoliv způsob, jak vyšlehat ze smetany šlehačku.

Možná tím neušetříte peníze, protože smetana také něco stojí, zato si užijete pocit určité soběstačnosti a ochutnáte, jak máslo chutná skutečně čerstvé. O možnosti smíchat máslo se solí nebo bylinkami ani nemluvě.

 

Cena másla za poslední rok ukázala několik pěkných kotrmelců. Kostka se blížila je stovce, a to už si člověk rozmyslí, jak moc si namaže chleba.

Určitě se nabízí otázka, jestli nezkusit máslo z dostupných surovin vyrobit doma. Zvládly to naše babičky a všechny generace hospodyň před nimi až někdy do hlubokého starověku, tak proč ne.

Domácí máslo levnější? Jak kdy

Cenu másla v obchodech žene nahoru vysoká cena smetany, tedy vstupní suroviny. Není tedy příliš pravděpodobné, že by se vám výrobou másla doma podařilo významně ušetřit. Samozřejmě že můžete narazit na levnou značku smetany, nebo nějakou výhodnou akci, ale mějte na paměti, že potřebujete minimálně 30 % tuku ve smetaně a čím více, tím lépe.

Domácí máslo čerstvější, nebo také slané a s bylinkami

Hlavním důvodem pro to, abychom si dnes zkusili vyrobit domácí máslo, by klidně mohl být hřejivý pocit, že to zvládneme sami. Dá se docela dobře předpokládat, že doma vyrobené máslo bude mít mnohem smetanovější, lahodnější chuť, ale zejména se pak nabízí možnost si ho pro namazání na pečivo sami ochutit. Pak už ušetříte stoprocentně, protože kostka ochuceného másla je skutečně v supermarketu luxusním zbožím.

Připravíme si:

  • Dvě balení smetany ke šlehání (minimálně 30 % tuku)
  • Nádobu, kterou lze při šlehání nebo mixování shora zakrýt
  • Mísu, ve které budeme hotové máslo hníst rukama
  • Spotřebič na šlehání - jakýkoliv, který umí vyrobit šlehačku

Postup:


tyčové mixéry kitchenaidNáš tip: Tyčové mixéry

Univerzální všeuměl - tyčový mixér - zvládne máslo vyrobit taky. Nebude v tom nejrychlejší, ani nejpohodlnější, ale umí to. Jeho výhodou koneckonců není perfektní šlehačka, ale maximální skladnost a přenosnost.

K výrobě domácího másla můžeme na tyčovém mixéru použít buď drátěnou metlu, nebo nástavec se sekáčkem. V obou případech dbáme, aby se mixér nezasekl lepkavým máslem.

 


Ze smetany vyrobíme šlehačku. Lépe když bude smetana na pokojové teplotě, studená se špatně šlehá. V ideálním případě ji budeme šlehat v nádobě, která se dá shora přikrýt nebo uzavřít, protože jinak si v dalším kroku vyzdobíme kuchyni kapičkami podmáslí.

Hotovou šlehačku zkusíme nesníst a nevypít v kávě, budeme pokračovat ve šlehání.

To, co se v nádobě bude dít, je srážení mléčného tuku (másla) na metličkách šlehače, nebo noži mixéru. Dobře sledujte, jestli se spotřebič nechystá zahltit a případně ho vypněte a uvolněte míchací nástroje špachtlí. Vzniklé podmáslí můžeme opatrně slévat stranou a potom vypít, nebo použít k zadělání domácího chleba.

Pokud vytrváme, veškerá šlehačka se promění na hrudky másla a podmáslí. Na vzniklé hrudky je nyní vhodné nastoupit holýma rukama. Důkladným hnětením ve studené vodě je nyní potřeba z másla vyloučit všechny vzduchové bubliny a kapky podmáslí tak, aby zůstalo samotné máslo. Pokud v másle kapky podmáslí zůstanou, zhořkne a rychle se zkrátí jeho životnost.

Ideální je nyní otevřená mísa, ve které držíme hroudu másla ponořenou do studené vody. Usilovným hnětením se budou zbytky podmáslí vymývat do vody a hotoví jsme v okamžiku, kdy zůstane voda po hnětení průhledná.


ruční šlehače kitchenaidNáš tip: Ruční šlehače

Jednou z nejšikovnějších možností na výrobu pěkné šlehačky a poté i lahodného domácího másla je použití šlehacích metliček na ručním šlehači. Spolu s tím, jak bude máslo v míse tuhnout kolem metel, můžete šlehačem pohybovat nahoru a dolů a zabránit tím jeho přetížení.

 


Co teď? Lednice, ochucení nebo Ghí.

Hotové máslo můžeme zformovat do libovolného tvaru a uchovávat v lednici. Jeho chuť bude pravděpodobně překvapením pro všechny zúčastněné, kdo ještě čerstvé máslo nikdy neochutnali. Nabízí se ovšem ještě další varianty.

Máslo smíchané se solí je velmi chutným zpestřením snídaňového menu a pravým okamžikem, kdy špetku soli přidat, je moment, kdy hotovou hroudu vytáhneme ze studené vody. Stejně tak si můžeme připravit hrst čerstvých bylinek, sušené koření, nebo třeba kousky sušených rajčat, podle chuti a nálady. V tom okamžiku skutečně ušetříme proti supermarketovým cenám, protože ochucené máslo stojí bez problému dvojnásobek toho obyčejného.

V procesu, kdy se mléčný tuk odděluje od dalších přirozených složek kravského mléka, ale může pokračovat až do konečného produktu - přepuštěného másla, kterému se také někdy podle ajurvédy říká ghí. To už je ale jiný recept, který si můžete přečíst například zde, v článku Přepuštěné máslo.


kuchyňský robot kitchenaidNáš tip: Kuchyňské roboty

Jestli kuchyňský robot porazí v něčem všechny ruční přístroje, je to výkon, rychlost a možnost práce s velkými objemy. Sice nepředpokládáme, že si kvůli špetce bylinkového másla legendárního amerického fešáka pořídíte na kuchyňskou linku, ale mrknout se na něj můžete. Kuchyňský robot udělá z veškerého míchání, šlehání a hnětení hračku.

 


 

fotografie: pexels.com (CC BY)

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.