Jak vybrat sadu nádobí?

jak si vybrat sadu hrncůMagazín > Články a zajímavosti

Sady nádobí se nabízejí z několika základních materiálů a mají různý počet kusů do sady. Některé obsahují pouze hrnce, jiné i pánve, omáčníky a podobně.

Po čem sáhnout, čím si udělat radost a co nekupovat, pokud nechcete domů drahou ozdobu, kterou nikdy nevyužijete?

Stalo se dobrým zvykem, že základem vybavení každé kuchyně je sada nádobí. Větší počet hrnců potřebuje kuchař nebo kuchařka proto, aby mohl připravovat najednou polévku, hlavní jídlo a třeba zvlášť omáčku, ale také kvůli úspoře energie. Vařit malé porce v menších hrncích vyjde levněji.

Proti náhodně posbíraným kusům nádobí má pak sada hrnců od jednoho výrobce tyto výhody:

  • Sada nádobí do sebe zpravidla zapadá při uskladnění tak, že zabere méně místa.
  • V rámci sady nádobí mají všechny nádoby stejné dno a tak se ohřejí stejně rychle. Nemusíte se pak učit s každým hrncem zvlášť, při jaké teplotě a za jak dlouho začne připalovat.
  • Sada má stejná madla ze stejného materiálu. Ať už vyžadují nebo naopak nepotřebují kuchyňské chňapky, nemůže se stát, že ze studeného madla sáhnete na horké, když to nejméně čekáte. Totéž se týká použití v troubě, buď do ní může každý, nebo žádný hrnec, nemůžete se ve spěchu splést.
  • V rámci sady nádobí má každý kus stejné pokyny k mytí a údržbě.

Je logické, že mezi samými výhodami mohou být i omezení, kvůli kterým si k základní sadě dokoupíme hrnec nebo pánev z jiného materiálu, s jiným tvarem nebo odolnějšími madly kvůli použití v troubě.

Sady nádobí se také výrazně liší jedna od druhé, aby pokryly veškeré možné potřeby kuchaře.

Malé sady nádobí se mohou klidně skládat ze dvou hrnců nebo hrnce a pánve. Většinou nestačí k vybavení kuchyně pro kompletní vaření, ale mohou bohatě stačit, pokud nejste zrovna kuchařský velmistr a k plotně se postavíte na pár minut týdně. Dvojdílné sady se také prodávají kvůli možnosti zajímavých slev, kdy dva kusy dostanete levněji, než každý zvlášť.

Základní sady hrnců mohou obsahovat třeba 4 kusy a představují páteř kuchyňského vybavení. Dokupujeme k nim pánve a specifičtější nádobí, jako je třeba kastrol na dušení nebo rendlík. Za lákavou nabídkou přijatelné ceny se tak může skrývat nutnost dokoupit další vybavení za ještě jednou tu stejnou cenu.

Rozšířené sady nádobí mohou mít nezřídka 10 kusů a zpravidla obsahují jednu nebo dvě pánve, kastrol na dušení a třeba i parní hrnec. Pokud víte, co děláte, nakoupíte jednou a máte pokoj. Rizikem je, že nepoužívané dva tři kusy navždycky obsadí místo ve skříni a vy je budete vytahovat jen kvůli utření prachu.

Sady nádobí se také liší materiálem.

Nerezová sada nádobí je nejoblíbenější, nerez má totiž téměř neomezenou životnost a nenáročnou údržbu. Nevýhodou nerezového nádobí je vyšší spotřeba energie, jinak je ale relativně lehké a pěkně vypadá.

Smaltovaná sada nádobí se vyrábí z tenkého ocelového plechu pokrytého velmi odolnou minerální vrstvou. Stejně jako nerez vydrží smalt hodně let, je ale náchylný na poškození při pádech a nárazech. Celkově lze smaltované nádobí koupit velmi levně a může bezproblémově sloužit celou generaci. Absence sendvičového dna může způsobovat snadnější připalování.

Sada nepřilnavého nádobí bude pod hygienicky nezávadnými povrchy skrývat hliníkový korpus, díky kterému bude lehká do ruky a bude mít menší spotřebu energie. Nepřilnavý nástřik usnadňuje mytí a umožňuje tepelnou přípravu s minimem tuku, je ale taky nejzranitelnější a většinou ukončí životnost nádobí předčasně.


Zwilling True Flow set nádobí 4 ksNáš tip: Zwilling True Flow set nádobí 4 ks

Velmi pokrokové nádobí na indukci s množstvím drobných vylepšení, které se naučíte používat a ocenit. Vyrobené z nejlepší nerezové oceli, vybavené přesně doléhajícími poklicemi s nerezovou obroučkou a komfortními madly. To nejlepší ale není to, co je hned vidět - hrnce jsou vybaveny dvěma zobáčky pro pohodlnější odlévání tekutin bez rizika potřísnění stěn. Poklice jsou v těchto dvou místech vybaveny perforací, která může při odlévání posloužit jako sítko (slévání vody z brambor, rýže nebo těstovin), ale také jako regulace unikající páry při dušení. Samozřejmostí je sendvičové dno obsahující masivní desku z hliníku, která pomáhá rychlejší distribuci tepla a brání tak připalování.


Sada litinového nádobí je spíš mýtus než realita. Litina se nehodí zdaleka na všechno. V hrncích se skvěle peče v troubě, pánve se perfektně hodí na pečení masa, ale celkově je litinové nádobí velmi těžké na manipulaci a náchylné ke korozi.

Verdikt

Největší jistotou je sada nerezového nádobí. Klidně si sedněte s papírem a tužkou a napište si 20 nejoblíbenějších jídel, které umíte a rádi vaříte, včetně gramáže nebo počtu osob. Usnadní vám to výběr velikosti hrnců v sadě a odoláte tak možná výhodným nabídkám, které by se později ukázaly být nevýhodné.

Pokud se ale nechystáte smažit velké porce hovězího v olejové lázni, budete místo nerezové pánve potřebovat spíš nepřilnavou hliníkovou, která je univerzálnější a umožňuje použít nižší teplotu. Naopak, milovníci perfektně připravených steaků mohou chtít spíš jednu litinovou pánev - na nepřilnavé nikdy neuděláte na mase křupavou kůrčičku.

Těm z vás, kterým jde o co největší pohodlí a úsporu energie, můžeme nabídnout třeba nádobí z anodizovaného hliníku. Tato revoluční elektrochemická úprava holého hliníku zaručuje povrch tvrdší než ocel, ale zároveň hladký a nepřilnavý.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.