Věděli jste, že se na našem území ročně spotřebuje 9 468 tun tatarky? To už je pěkná spousta. Ať už je to oblibou specifických jídel, nebo možná nedostatkem fantazie v hledání dalších podobných dresinků a dipů, tatarka u nás naprosto zdomácněla, i když odsud přirozeně nepochází. Vzhledem k tomu, že je tatarka variací na majonézu, začneme s hledáním u ní.
Jednou z možných historek vzniku majonézy - a popravdě asi celkem pravděpodobnou - je jedna z 18. století. Vévoda Louis Armando de Vignerot du Pessis, vévoda Richelieu (vzdálený příbuzný v té době již nežijícího kardinála) dobyl přístav Mahón na Menorce (jižně od pobřeží Francie a Španělska) a získal tím celou Menorku, do té doby pod anglickou nadvládou, pro sebe. Na slavnostní hostině, kam pozval i poražené Angličany, se měla servírovat studená omáčka ze žloutků a smetany, ale co čert nechtěl, smetana nebyla k sehnání. Francouzský kuchař v nouzi zaexperimentoval a rozšlehal žloutky v oleji místo ve smetaně - a hostům zachutnalo. Nová omáčka dostala jméno po přístavu Mahón - mahonnaise.
S tatarskou omáčkou se žádná barvitá historka neváže, dokonce nemá nic společného ani s Tatary, tedy Turky žijícími v rusky mluvících zemích. Tatarka se servírovala ve Francii k tatarským biftekům a odtud má i svůj název - sauce tartare. Přikrášlená je i historka o původu tatarského bifteku - ne, Tataři nevozili flák masa pod sedlem, aby ho pak podrcený jedli. Pouze přikládali na krvácející zranění koňům maso jako obklad, ale to pak samozřejmě nejedli.
Nezdá se to, ale posekat, zamíchat, rozmělnit a zhomogenizovat je potřeba velkou spoustu jídel, přísad, pest, dipů, dresinků a majonéz. Důvod, proč se vám nechtělo se do řady z nich zkoušet doma, je možná v tom, že jste neměli sekáček. Pokud totiž někdo udělá tu práci za vás, opravdu už není důvod to nevyzkoušet. Takže dneska rybičková pomazánka a zítra třeba domácí majonéza. Co vy na to?
Tatarka je majonéza ochucená sterilovanými / nakládanými kyselými okurkami, česnekem, cibulí, pažitkou, petrželí, estragonem, šalotkou, kapary, solí a pepřem. V tomto seznamu určitě na první pohled vidíte přísady, které vám k tatarce nesedí a je to tak v pořádku, protože má receptura nespočet variant, někdy se v ní mohou objevit i nakrájené vařené vejce nebo hořčice.
Zajímavé je, že i když tatarku znají i další evropské národy, nikde nezachutnala stejně, jako u nás. Na Slovensku mají zhruba třetinovou spotřebu, Poláci ji jedí jen u grilovaného masa, Maďaři ke smaženému a dávají ji do bramborového salátu, jinde je to bída.
Cesta k objevení nových příchutí a obnovení kulinářské tradice domácích receptů je v poctivé domácí přípravě ingrediencí, kde se občas projeví vlastní kreativita a něco nového se může ujmout a rozšířit mezi lidmi. Zkuste naprostý základ - domácí majonézu a tatarku. Uvidíte, co vás na desátý pokus napadne za vylepšení.
Obrovská obliba tatarky u nás je nejspíš daná nejen velkou oblibou smaženého jídla, ale taky tím, že je pro většinu lidí jednodušší koupit tatarku v obchodě, než doma trápit mixér a dělat si ji sami - pak by totiž přežily a vznikaly i další recepty na příbuzné desinky.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.