Kde se vzala česká tatarka?

původ tatarkyVěděli jste, že se na našem území ročně spotřebuje 9 468 tun tatarky? To už je pěkná spousta. Ať už je to oblibou specifických jídel, nebo možná nedostatkem fantazie v hledání dalších podobných dresinků a dipů, tatarka u nás naprosto zdomácněla, i když odsud přirozeně nepochází. Vzhledem k tomu, že je tatarka variací na majonézu, začneme s hledáním u ní.

Jednou z možných historek vzniku majonézy - a popravdě asi celkem pravděpodobnou - je jedna z 18. století. Vévoda Louis Armando de Vignerot du Pessis, vévoda Richelieu (vzdálený příbuzný v té době již nežijícího kardinála) dobyl přístav Mahón na Menorce (jižně od pobřeží Francie a Španělska) a získal tím celou Menorku, do té doby pod anglickou nadvládou, pro sebe. Na slavnostní hostině, kam pozval i poražené Angličany, se měla servírovat studená omáčka ze žloutků a smetany, ale co čert nechtěl, smetana nebyla k sehnání. Francouzský kuchař v nouzi zaexperimentoval a rozšlehal žloutky v oleji místo ve smetaně - a hostům zachutnalo. Nová omáčka dostala jméno po přístavu Mahón - mahonnaise.

S tatarskou omáčkou se žádná barvitá historka neváže, dokonce nemá nic společného ani s Tatary, tedy Turky žijícími v rusky mluvících zemích. Tatarka se servírovala ve Francii k tatarským biftekům a odtud má i svůj název - sauce tartare. Přikrášlená je i historka o původu tatarského bifteku - ne, Tataři nevozili flák masa pod sedlem, aby ho pak podrcený jedli. Pouze přikládali na krvácející zranění koňům maso jako obklad, ale to pak samozřejmě nejedli.


elektrický sekáčekNáš tip: Elektrický sekáček

Nezdá se to, ale posekat, zamíchat, rozmělnit a zhomogenizovat je potřeba velkou spoustu jídel, přísad, pest, dipů, dresinků a majonéz. Důvod, proč se vám nechtělo se do řady z nich zkoušet doma, je možná v tom, že jste neměli sekáček. Pokud totiž někdo udělá tu práci za vás, opravdu už není důvod to nevyzkoušet. Takže dneska rybičková pomazánka a zítra třeba domácí majonéza. Co vy na to?


Tatarka je majonéza ochucená sterilovanými / nakládanými kyselými okurkami, česnekem, cibulí, pažitkou, petrželí, estragonem, šalotkou, kapary, solí a pepřem. V tomto seznamu určitě na první pohled vidíte přísady, které vám k tatarce nesedí a je to tak v pořádku, protože má receptura nespočet variant, někdy se v ní mohou objevit i nakrájené vařené vejce nebo hořčice.

Zajímavé je, že i když tatarku znají i další evropské národy, nikde nezachutnala stejně, jako u nás. Na Slovensku mají zhruba třetinovou spotřebu, Poláci ji jedí jen u grilovaného masa, Maďaři ke smaženému a dávají ji do bramborového salátu, jinde je to bída.


recept na domácí majonézu a tatarkuNáš tip: Recept na domácí majonézu a tatarku

Cesta k objevení nových příchutí a obnovení kulinářské tradice domácích receptů je v poctivé domácí přípravě ingrediencí, kde se občas projeví vlastní kreativita a něco nového se může ujmout a rozšířit mezi lidmi. Zkuste naprostý základ - domácí majonézu a tatarku. Uvidíte, co vás na desátý pokus napadne za vylepšení.


Obrovská obliba tatarky u nás je nejspíš daná nejen velkou oblibou smaženého jídla, ale taky tím, že je pro většinu lidí jednodušší koupit tatarku v obchodě, než doma trápit mixér a dělat si ji sami - pak by totiž přežily a vznikaly i další recepty na příbuzné desinky. 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.