Kváskový chléb

kváskový chleba recept

Doma pečený chléb se stává díky návratu k tradicím a snahou o zdravý životní styl velmi oblíbeným. Můžeme jej upéct klasicky z kvásku nebo snadněji z droždí. Chléb hraje ve středoevropské výživě velmi důležitou roli a je s podivem, že si ho většinou všichni kupujeme.

Na poprvé není nikdo mistrem, jen se nenechte odradit, postup je ve skutečnosti jednoduchý.

 

Chléb je jednou ze základních potravin ve výživě člověka již po staletí. Počátky sahají až do Neolitu okolo 10 000 let př. n. l., kdy lidé z divoce rostoucích obilovin pekli jednoduché placky na otevřeném ohni. Historikové věří, že chléb z kvásku byl objeven Egypťany v 5. tisíciletí př. n. l. Ještě v nedávné minulosti mohli péct chléb jen ti nejzkušenější mistři svého řemesla, a to zejména kvůli středověké pověsti, která považuje bochník za svátost, za pouto mezi nebem a zemí. O jeho významu v našich dějinách svědčí i starý slovanský zvyk, podle něhož vítáme hosta chlebem i solí. Sůl jako znak čistoty a vzácnosti.

Jak začít?

Nejdůležitější a pro nováčky asi nejobávanější bude příprava kvásku. Kdo by si na něj netroufal, existují na internetu „kváskové“ mapy, kde si vyhledáte nejbližší místo pro jeho obstarání. Lidé se o svůj kvásek rádi podělí.

Odborníci tvrdí, že kváskové pečivo upravuje zažívání a omezuje nadýmání. Dodnes jsou zachovány kvásky našich praotců, dříve se předával utajenou formou z otce na syna a každý pekař si i dnes pečlivě svůj kvásek chrání. Ten má pak osobitou a jedinečnou vůni a chuť.

Kdo si přece jen troufne založit si na kvásek sám, většinou zjistí, že původní obavy zdaleka neodpovídaly výsledné náročnosti.

Náš vlastní kvásek

  • 200 ml mouky
  • vlažná voda
  • královská trpělivost

Nachystejte si do větší sklenice 100 ml mouky a přilijte vlažnou vodu tak, aby vám vzniklo těsto asi jako na lívance. Přikryjte folií, zavažte a postavte na teplé místo – asi 30 °C. Druhý a třetí den bude potřeba kvásek přiživit, proto přidejte opět 100 ml mouky a trochu vlažné vody, aby těsto mělo opět konzistenci těsta na lívance. Čtvrtý den je kvásek připravený na zadělání chleba.

Než vložíme do ošatky…

  • 300 g mouky
  • 300 g kvásku
  • 170 ml vody
  • sůl, kmín (přiměřeně)

kuchyňský robot kitchenaid artisan 5KSM185Náš tip: Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 5KSM185

Rychlý a silný kuchyňský robot s 300W motorem. V základním balení dvě nerezové mísy, nerezové pracovní nástroje a průhledný kryt mísy, umožňující doplňování surovin za běhu. Velký výběr neokoukaných barev. 

 

Do mísy prosejte 300 g mouky, přidejte sůl, kmín a promíchejte. Přidejte 300 g kvásku a 170 ml vody. Pokud máte kuchyňského robota, nechte těsto hnětat přibližně patnáct minut. Jestli ne, ruční vypracování těsta vám značně posílí předloktí. A jak odhadnout konzistenci těsta? Velmi líně a setrvačně se převaluje, je poměrně řídké a trochu se lepí na stěny. Ručně vytvarujte oblý bochánek, půl hodiny nechejte uležet a vložte do moukou vysypané ošatky.

Z ošatky na stůl

Místo ošatky můžete použít například cedník nebo mísu vystlanou hrubou utěrkou. Avšak v ošatce bochník lépe dýchá. Nechte v klidu kynout přibližně 3 až 5 hodin. Troubu vyhřejte na 250 stupňů, bochník jemně přendejte na plech, potřete vodou a na dně trouby vložte hrnek s vodou, aby byla uvnitř pára. Pečte asi půl hodiny, kůrka vám napoví. Po upečení chléb znovu potřete vodou a nechte chladnout na mřížce za zvuků magického křupání kůrky. Dobrý chléb by měl vydržet zabalený v utěrce 3 dny, po zmáčknutí zapraskat a spodní kůrka po poklepání zazvonit.

U stolu

Nyní zasedněme ke stolu a tradičním gestem lámání chleba podělme ostatní – chléb jako znamení bratrské lásky, pohostinnosti a přátelství!

Fotografie v záhlaví: pixabay.com


pákový kávovar SMEG EFC01Náš tip: Italský pákový kávovar SMEG ECF01

Když už dům voní čerstvým chlebem, není nejmenší důvod, proč by nemohl zavonět i čerstvou kávou. Italský výrobce SMEG přišel s novými pákovými kávovary, které vzhledem silně připomínají zlatou éru užitého designu v padesálých letech v USA. Tento výkonný a spolehlivý stroj bude ozdobou kuchyně, nejen to - je to tvrdý pracant a kouzelník s chutí kávy.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.