Medvědí česnek - jedna z prvních bylin jara

Medvědí česnekMedvědí česnek patří mezi první jarní rostlinky, kterými se zazelení vlhčí a stinná místa v našich lesích, a také vítanou přísadou do jarních receptů, díky příjemně česnekové chuti a bohaté zásobě vitamínů a živin. S tím, jak ale roste jeho obliba v posledních letech, bohužel také stále častěji narazíte na rozdupaná a vytrhaná místa, která ovšem v lese nezanechala divoká prasátka hledající naklíčené žaludy, ale lidé.

 

Medvědí česnek je příjemným zpestřením našeho jarního jídelníčku a jsme pro to, aby tam i zůstal. Ale k tomu, aby z lesů nevymizel, nebo aby jeho sběr nezakázali ochranáři, bychom se k němu měli chovat lépe. Natrhat si jen tolik, kolik sníme v čerstvém stavu, netrhat tam, kde je jasné, že budeme muset pošlapat okolní zjara ještě slabou flóru, a už vůbec nesbírat v zákonem chráněných lokalitách, to dá rozum.

Naopak se čím dál častěji volá po domácím pěstování medědího česneku a ku podivu se mu na vaší zahradě může perfektně dařit, nejen jako jarní příloze do pokrmů, ale i jako okrasnému zelenému koberci, který se v průběhu jara pokryje krásnými bílými květy.

Kde najít medvědí česnek v přírodě?

Medvědí česnek se vyznačuje kopinatými zelenými listy, které vyrůstají ve spodní části lodyhy a tím připomínají právě listy jedovaté konvalinky. Proto se lidé občas spletou! Obě byliny bohužel najdete velice často vedle sebe - ve vlhčích a stinných místech listnatých nebo smíšených lesů nebo přímo v lužních lesích, případně na podmáčených loukách. Bývalo dobrým zvykem, že si nové lokality výskytu medvědího česneku lidé rádi sdělovali na sociálních sítích, ale po pár zkušenostech, kdy s vidinou pár vydělaných tisícovek na místa dorazili sběrači - překupníci, těchto informací ubývá. O to častěji potom ale narazíte na prodej sazenic nebo cibulek a rady, jak začít tuto bylinu pěstovat doma kolem domu nebo na zahradě.

Jak poznat medvědí česnek od zrádné konvalinky?

Nejjednodušší metodou je samozřejmě vzít list mezi prsty, promnout a přivonět. Medvědí česnek vydává celkem očekávané česnekové aroma, kdežto konvalinka ne. Ale pokud trháte více listů, těžko budete takto testovat každý z nich.


elektrický sekáčekNáš tip - elektrický sekáček

Ke zpracování medvědího česneku do pomazánek, omáček nebo na lahodné pesto samozřejmě můžete přistoupit k ruční metodě s nožem a prkénkem a bude to tak naprosto v pořádku. Kdo ale nechce čekat a namáhat se, moc dobře zná možnosti tohoto malého šikovného pomocníka. Elektrický sekáček promění jakékoliv bylinky na rovnoměrně nasekanou směs během několika okamžiků.

 


Spolehlivější je dostat vzhled jeho listů prostě tak nějak do oka a mít možnost ho s konvalinkou porovnat, protože se jedná přece jen o dvě odlišné květiny. Listy medvědího česneku vyrůstají samostatně přímo ze země, kde je pod nimi schovaná cibulka. Tu se vám sice zataháním za listy nepodaří vytáhnout a ani byste to neměli dělat kvůli ničení víceletých porostů, ale teoreticky tak poznáte česnek od konvalinky, která vyrůstá jako dva listy rostoucí proti sobě ze společného stonku, který pod zemí končí oddenkem.

Konvalinka a medvědí česnek se přirozeně také liší květem - medvědí česnek má kulovitý květ, který voní po česneku, ktežto konvalinka květ podobný klasu. Je potřeba ale také říci, že v momentě, kdy medvědí česnek vykvete, většinou během pár dní začne vadnout a nehodí se ke sběru.

Konvalinka také roste a kvete později a většinou je tak vedle sebe nenajdete ve stejném stádiu vzrůstu a zralosti, chcete-li, ale toto je poznávací metoda, která je kvůli různým místním podmínkám asi nejméně spolehlivá.

Jak pěstovat medvědí česnek doma?

Na medvědím česneku je perfektní to, že se mu bude u vás doma dařit v místech, kde vám asi nic dalšího kloudného neroste a se kterými máte dlouhodobě jen starosti. Vlhká místa na severní straně domu u zdi, pod stromy a pod keři, vedle živého plotu, všude, kde je půda vlhká v průběhu celého roku a nesvítí tam slunce. Pokud máte samozřejmě možnost medvědí česnek pravidelně zalévat, poroste vám i jinde, ale chce to trochu cviku, aby sazenice nezačaly z přílišného zalévání hnít. Výhodou je, že sáček semen medvědího česneku i s návodem na pěstování najdete doslova všude a za pár korun.

Do jídelníčku tak dostanete čerstvé jarní vitamíny, zkrášlíte jinak zapomenuté kouty vlastní zahrady, a nadto pomůžete přibrzdit trend drancování přírodních stanovišť této krásné jarní byliny.

fotografie v úvodu: wikimedia commons

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.