Medvědí pracny

medvědí pracny pracky packy tlapky receptJako děti jsme medvědí pracny neměli rádi, protože ne příliš sladká ořechová chuť byla na naše mlsné jazýčky moc náročná. V dospělosti se k nim naopak vracíme, protože oceníme cukroví spíš odlišné a zajímavé, než za dlouhá léta omrzelou klasiku. Ale co můžeme vědět? Vaše děti k tomu budou možná přistupovat jinak a určitě budou rády pomáhat, protože plnění těsta do formiček je o hodně jednodušší, než třeba vykrajování lineckých koleček.

Medvědí pracny, nebo chcete - li pracky, packy, pacičky nebo tlapky, jak jste u vás v kraji zvyklí, je potřeba péct hned na začátku prosince, protože nejlépe chutnají tak po třech, čtyřech týdnech zaležení. O to horší může být je uhlídat před uzobáváním, ale ve finále - nějaké to rozčilování nad poloprázdnými krabicemi patří k Vánocům stejně, jako všechno ostatní.

Připravíme si:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 270 g másla
  • 150 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 lžičky holandského kakaa
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 5 mletých hřebíčků
  • 1 lžičku citronové kůry
  • špetku soli

Postup pečení:

Máslo necháme povolit v pokojové teplotě, mouku smícháme se všemi sypkými ingrediencemi a s ořechy. Přidáme citronovou kůru a vše důkladně prohněteme s máslem. Hodně pomůže máslo nejprve rozdělit vařečkou na menší kousky a samozřejmě můžeme využít sílu kuchyňského robotu místo tradiční dřiny vařečkou v míse na klíně.


kuchyňský robot KitchenAidNáš tip: Nejlepší kuchyňský robot na světě

To zní dost odvážně, že? Ale málokdo si to může dovolit tvrdit stejně sebevědomě, jako americký výrobce KitchenAid. Jeho roboty si lidé kupují s tím, že jiného už v životě nebudou potřebovat. Doživotní dostupnost původních a originálních náhradních dílů a žádná kazítka, která by nešla jednoduše vyměnit. Takhle se vyráběla kvalitní elektronika kdysi a v KitchenAid se tím řídí dodnes.


Z těsta uválíme váleček, obalíme potravinovou fólií a necháme odpočinout v lednici do druhého dne.

Po vyjmutí z chladničky těsto krájíme na kousky, které se akorát vlezou do formiček. Mačkáme ho prsty tak, aby byl povrch pěkně uhlazený. Ve středu formičky by mělo být těsta o něco méně, aby byla vrstva stejnoměrná a aby se upeklo rovnoměrně.

Pokud máte špatnou zkušenost s vyklepáváním formiček, zkuste je jemně otisknout do misky s hladkou nebo polohrubou moukou, rozhodně je ničím nevymazávejte. Jemný poprašek mouky lépe těsto oddělí od formičky.

Naplněné formičky pečeme 10 - 15 minut v troubě předehřté na 170 - 180 °C, záleží na velikosti formiček. Že jsou pracny upečené, zjistíme tak, že sledujeme střed formiček, kde jsme na začátku vytvořili mělkou prohlubeň. Jakmile tam těsto nabyde, jemně v tom místě zkusíme těsto zmáčknout. Nehotové těsto drží tvar po zmáčknutí, hotové cukroví se vrátí, takže pak můžeme vyklepávat.

Většinou se medvědí packy balí v moučkovém cukru. Záleží na vás a hlavně na tom, jaké další cukroví chcete dělat. Hodně druhů posypaných cukrem spolu splývá a neobalené pracky příjemně chuťově vyniknou. Naopak, jestli jste fanoušci spíš slepovaných druhů a vynecháváte třeba vanilkové rohlíčky, můžete vesele vyválet pracky tak, že budou úplně bílé.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.