Je šnekový odšťavňovač lepší, než odstředivý?

srovnání pomalých a odstředivých odšťavňovačůMagazín > Články a zajímavosti

Kolem otázky, jestli je lepší odstředivý, nebo šnekový odšťavňovač, se vede nekonečná diskuse. Na stejně nekonečném počtu blogů a diskusních fór se dočtete, jak zlé odstředivé odšťavňovače ničí bezbranné vitamíny a jak je šnekový odšťavňovač jedinou záchranou.

Jak si ukážeme v přiloženém videu, není to zdaleka takové drama.

 

Tito dva pánové podrobili zástupce špičkových odšťavňovačů obou základních druhů laboratornímu testování. Výsledek vás určitě potěší.

Video z kanálu Sage Appliances

Názor, že odstředivé odšťavňovače ničí výživnou hodnotu vymačkané šťávy, je velmi populární. Opakuje se na celé řadě blogů a každý, kdo v oblasti výživy chce působit jako odborník, ho opakuje. Bylo na čase se celé problamatice postavit čelem a udělat seriózní výzkum. Za zdroj objektivních informací tak vděčíme serveru Juicing Science.

Shrňme si nejčastější názory

Základem úvahy o ničení vitamínů jsou faktory, které jim skutečně neprospívají - zvýšená teplota, zvýšený přístup kyslíku, statická elektřina. Vitamíny jsou chemicky nestabilní a v nepříznivých podmínkách se rychle rozpadají na další látky bez většího významu pro lidské tělo.

Odstředivý odšťavňovač kvůli vysoké rychlosti struhadla údajně způsobuje rostlinnému materiálu tepelný šok. Rychle rotující sítko zase způsobuje rozstřikování šťávy uvnitř přístroje a dokonale ji míchá s kyslíkem. Je ale šnekový odšťavňovač skutečně ohleduplnější?

Výsledky testů

Na videu můžete sledovat porovnání výkonu dvou špičkových odšťavňovačů na rajčatech, řapíkatém celeru, jablku a špenátu. Poučné jsou určitě už samotné výsledky výtěžnosti, někdy dá ze stejné gramáže víc šťávy pomalý, někdy rychlý odšťavňovač.

Objem získaného džusu, zahřátí materiálu při drcení a poměr obsahu vitamínů a minerálů mezi džusem a čerstvým nezpracovaným ovocem a zeleninou se lišil jen velmi málo. V odstředivém odšťavňovači jsou sice čerstvé ovoce a zelenina drceny velkou silou a velmi rychle, zato velmi krátkou dobu, takže je ve výsledku poškození buněk a eventuální degradace živin naprosto srovnatelná s šetrnější, zato mnohem delší přípravou ve šnekovém odšťavňovači. V obou případech je ale výsledkem džus plný živin a vitamínů, nikoliv mrtvá voda, jak marketingově argumentují někteří výrobci v rámci konkurenčních válek.

Obě metody přípravy zachovají cca 80 % výživné hodnoty proti syrové zelenině nebo ovoci, ale tím všechny mýty nekončí. Také se tvrdí, že džus z odstředivého odšťavňovače obsahuje víc vzduchu a kvůli tomu v něm degradace živin pokračuje rychleji.

Jak je tomu s mrtvými vitamíny a zničenými živinami?

Toto tvrzení bylo opět podrobeno výzkumu na srovnatelných vzorcích a opět se zjistilo, že neexistují markantní rozdíly.

Pokud skutečně srovnáte dva špičkové výrobky mezi pomalými a odstředivými odšťavňovači, dostanete velmi podobné výsledky. Téměř stejný objem šťávy, téměř stejný obsah živin, stejnou teplotu, stejný obsah vzduchu a živiny budou vlivem následné oxidace degradovat stejně rychle.

Zásadním rozdílem je pouze to, že odstředivý odšťavňovač je mnohem rychlejší, zatímco šnekový odšťavňovač je nesrovnatelně tišší. To je všechno.

Pokud se rozhodnete pro jakýkoliv typ odšťavňovačů, nabízíme:

 

šnekový odšťavňovač

Šnekový odšťavňovač

Dužinu ovoce nebo zeleniny krájí nožem a tlačí šnekovým dopravníkem proti nerezovému sítku (podobně jako mlýnek na maso). Využívá nízké otáčky, je tichý a rozměrem kompaktní. Mnozí věří, že je šetrnější k vitamínům. I když to asi není úplně pravda, jeho další zmíněné výhody mu nikdo nevezme.

 

odstředivý odšťavňovač

Odstředivý odšťavňovač

Silnější motor potřebuje větší motorovou skříň a je i trochu hlučnější. Odšťavňuje ale v sekundách a rozebraný a umytý ho máte dřív, než vám na čerstvém džusu padne pěna. Zejména pokud džusujete denně a pro celou rodinu, s rychlým odšťavňovačem ušetříte mraky času.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.