Retro rychlovarné konvice

retro varné konviceMagazín > Články a zajímavosti

Do naší moderní kuchyně, která se bude už zanedlouho ovládat hlasem přes mobil, nebo dokonce myšlenkou, si přejeme rychlovarnou konvici, která je retro.

Proč to tak je, co to retro znamená a jaké retro varné konvice vám můžeme nabídnout, se dočtete zde.

 

Retro varné konvice jsou v módě. Dokonce je shánějí i lidé, kteří jinak žádné další retro nechtějí. Zpravidla napodobují tvarem, barvou nebo materiálem staré pískající konvice na čaj, jaké pamatujeme z dětství, nebo jaké se používaly v období, které si každý individuálně nazýváme "zlatými časy"

Vsuvka: co je to retro?

Jako retro si označujeme určitý designový nebo kulturní styl, který je zastaralý a dnes se běžně nepoužívá, ale kvůli nostalgickým vazbám se k němu záměrně vracíme. Slovo "retro" pochází z latiny a naznačuje pohyb zpět nebo do minulosti. Retro může být oblečení, kapitolou samou pro sebe jsou automobilové veterány, nás bude ale zajímat retro v kuchyni.


retro varná konvice Artisan 5KEK1522

Retro varná konvice Artisan 5KEK1522

Za pozornost určitě stojí například tato konvice s nastavitelnou teplotou vypnutí, dvojitou stěnou a integrovaným teploměrem. Vnější stěna je nerezová a krásný lak se tu kombinuje s chromovými prvky ciferníku teploměru a loga výrobce KitchenAid. Páka nastavující teplotu vypnutí je taky kovová a výrobek celý působí příjemně usedle.

Přejít do e-shopu >>


Retro nás láká tím, co milujeme na minulosti obecně - vzpomínkou na dobu, kdy bylo dobře, kdy se věci dělaly poctivě, káva voněla lépe a maminka pekla nejlepší buchty na světě. To, že nás paměť trochu šálí a že byla minulost všelijaká, to je věc druhá, ale z retro věcí prostě dýchá pohoda a klid. A těch kolem sebe dnes máme poskrovnu.


retro varná konvice 5KEK1222

Retro varná konvice 5KEK1222

Ještě blíž starým dobrým pískajícím konvicím, kde se vařila voda na čaj pěkně na peci nebo na plynovém sporáku, je model 5KEK1222, která nabízí rovněž nerezové, pěkně lakované tělo, a výběr několika kasických barev. Madlo, poklice, hubice a spínací páčka jsou provedeny ve vysokém chromovém lesku a působí luxusně i při velmi kritickém pohledu na detaily. Řemeslné provedení, které si v ničem nezadá právě se zmíněnou dobou zlatých ručiček, kdy byly věci sice drahé, ale vydržely na celý život, je pro značku KitchenAid nejtypičtější.

Přejít do e-shopu >>



retro rychlovarná konvice SMEG

Retro varná konvice SMEG KLF03

Novinka od italských mistrů designu - rychlovarná konvice SMEG, která je nyní k dostání v zajímavých pastelových barvách a taky ve variantě s nastavitelnout teplotou vypnutí. Na trhu novinka, recenze perfektní a o vydařeném designu se už mluví všude!

Přejít do e-shopu >>


Na co retro rychlovarné konvice odkazují?

Rychlovarné konvice, jak známo, jsou v českých domácnostech záležitostí porevoluční doby. Jako první k nám dorazily plastové, více nebo méně vkusné, a ty nám často v různých obměnách za novější a výkonnější modely slouží dodnes. Rychlovarné konvice retro stylu nám ale připomínají, že se voda do horkých nápojů vařila kdysi možná pomaleji, zato s větší grácií. Konvice stály na plotně vybavené píšťalkou v hrdle a první unikající pára nás z dálky upozorňovala pískáním, že je na čase vypnout plyn, nebo postavit konvici na peci na chladnější místo.

S nástupem indukčních vařičů někoho moudrého napadlo, že se bez rychlovarných konvic můžeme vlastně zase docela dobře obejít. Přenos energie při tvorbě tepla je v konvici postavené na indukci stejně efektivní, jako u moderních rychlovarných konvic se širokým dnem a nerezovou plotnou.


Měděná konvice Mauviel M'Tradition

K podstatě věci a ke krásnému designu první poloviny minulého století se vrací nejen výrobci elektrických rychlovarných konvic, ale i návrháři klasických konvic na vaření vody na plotně. Hodně poctivě se k výrobě retro vybavení do kuchyně staví značka Mauviel.

Přejít do e-shopu >>


Retro, to je francouzský styl Provence

Ještě dál, než výrobci retro nerezových konvic na indukci, šli například ve francouzské společnosti Staub. Jejich série litinových konviček na vaření vody, které poslouží k zalití šálku, ale klidně i k vyluhování čaje ve vnitřním integrovaném sítku, odkazuje dál, než za humna selských stavení našich předků. Styl Provence, pojmenovaný po oblasti jižní Francie, kde to voní levandulí a krajina se jemně vlní osázená vinohrady, nás dokáže přenést nejen v čase, ale i prostoru.


litinová varná konvice Staub

Litinová varná konvice Staub

Retro nejen v designu, ale i v použitém materiálu. Poctivá litinová konvička, kterou můžete postavit na indukci, ale slušet jí to bude i na chalupě na kachlových kamnech, a která hlavně po nahřátí podrží teplo déle, než nerezové, nebo neřku-li plastové konvice.

Obsahuje nerezové sítko na čaj, takže v ní můžete nejen vodu uvařit, ale nechat luhovat své nejoblíbenější hořké nápoje a dokonce z ní servírovat vzácné návštěvě.

Přejít do e-shopu >>


Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.