Skleněná nebo nerezová mísa k robotu

K "pětilitrovým" kuchyňským robotům KitchenAid Artisan výrobce v základní nabídce nejčastěji dává nerezovou pracovní nádobu s tím, že stejně velká keramická nebo skleněná se nabízejí k dokoupení zvlášť. Některé limitované modely potom zahrnují skleněnou nebo keramickou mísu v základu. Je to dobře nebo špatně? A jaký je mezi mísami rozdíl?

Nerezová mísa - univerzálnější, trvanlivější

Nerezová ocel je celosvětově nejrozšířenejším materiálem používaným v gastronomických provozech, a to po právu. Nepodléhá korozi a díky tomu se na jejím povrchu nezachycují bakterie. Hygiena, snadná údržba a prakticky neomezená životnost společně představují to hlavní, co kuchař potřebuje. Přičtěte si rozumnou cenu materiálu a opracování a relativně nízkou hmotnost a ideální materiál pro výrobu nejen pracovních nádob, ale i celých pracovních ploch a nábytku je na světě.

Stejně tak tomu je u pracovních nádob kuchyňských robotů, které potřebují odolat opotřebení, dovolit jednoduchou údržbu při zajištění perfektní hygieny a nadto by neměly neúměrně zvyšovat pořizovací náklady celého robota.

kuchyňský robot KitchenAid Artisan s nerezovou mísou

Standardní model 5KSM175 s nerezovou mísou

A proč tedy sklo a keramika?

Pravda, skleněná nebo keramická mísa nevydrží ani pád z malé výšky do dřezu, tak proč tedy. Pravda je taková, že se nerezová ocel nedoporučuje pro uchovávání některých potravin v lednici. Ne že by snad bylo jídlo potom jedovaté, to by jen stěží mohla být nerezová ocel tak oblíbená. Ale citlivější jedinci třeba z krémů a polev prý kovové aroma cítí. A navíc - kyselejší potraviny mohou u nerezové oceli vyvolat zmatnění a tvorbu světlejších skvrn a i když to na funkci nebo bezpečnosti nic nemění, někdo to tak prostě nechce.

Keramika nebo sklo naproti tomu ani do kyselých jídel žádné aroma neuvolní, nemají z čeho. V lednici v nich bude jakákoliv rozmíchaná nebo našlehaná potravina v bezpečí a navíc po vyjmutí z chladu bude déle izolovat a držet krémy, šlehačky nebo těsta chladné.

kuchyňský robot KitchenAid Artisan se skleněnou mísou

Limitovaná edice - model 5KSM156 se skleněnou mísou

 

Shrnutí

Obě mísy vám při drtivé většině prací poslouží stejně dobře. Když si odmyslíte estetický význam (glazovaná keramika nebo průhledné sklo jsou hezčí), zbývá právě to chlazení v lednici, při kterém netečné přírodní materiály nabízejí trochu lepší službu.

kuchyňský robot kitchenaid artisan s keramickou mísou

Ilustrační foto - robot Artisan vybavený keramickou mísou

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.