Test robotu Artisan na TopTenReviews.com

test kuchyňského robota KitchenAid ArtisanKategorie: Recenze KitchenAid

Už jste o něm asi slyšeli, možná jste ho viděli i naživo, ale třeba jste si řekli, že všechny ty řeči o jeho kvalitě budou obvyklá marketingová polívčička. Přinášíme překlad autentické recenze Kirsten Buck z časopisu TopTenReviews, která porovnávala robot Artisan s dalšími ve stejné kategorii příkonu motoru.

 

Pro: V porovnání s ostatními roboty s motorem o stejném příkonu dává nejvyšší výkon a poráží je ve všech testovacích činnostech.

Proti: Na modelu pro domácnost není, na rozdíl od modelů Heavy Duty nebo Professional, ochrana proti přetížení motoru.

Verdikt: Ve své kategorii nabízí tento kuchyňský robot největší možnosti výběru - více nepřeberné množství barev a stejně tak velký počet různých funkčních komponent, které se dají připojit k horizontální hřídeli v čele přístroje. Svým výkonem strčí celou konkurenci do kapsy.

Originál recenze: toptenreviews.com

Značka KitchenAid a slovo "kuchyňský robot" jsou téměř synonymy už skoro sto let. Dodnes používaný a kopírovaný koncept a tvar stolního robota si nechala značka patentovat v roce 1936 a od té doby se skoro nezměnil. Kromě nesporných výhod silného motoru a velké kapacity pracovní nádoby vám KitchenAid Artisan nabídne víc, než ostatní spotřebiče v našem testu, zejména díky široké škále funkčních nástavců, které si můžete dokoupit.

Podle svatebního časopisu The Knot je stolní kuchyňský robot Artisan položkou, která se objevuje na svatebním seznamu dárků nejčastěji. Zlatou medaili Top Ten Reviews Gold Award získal robot zcela zaslouženě, a to nikdo nehodnotil fakt, že nabízí 34 barevných variant, což je nakonec argument, který bude některé zákazníky zajímat nejvíc.

test kuchyňských robotů - výsledky

Výsledky testu pro zpracování chlebového těsta, zdroj: toptenreviews.com

test kuchyňských robotů vyýsledky

Výsledky testu pro zpracování těsta na cookies, zdroj: toptenreviews.com

test kuchyňských robotů výsledky

Výsledky testu pro šlehání bílků, zdroj: toptenreviews.com

Největší výzvou pro řadu kuchyňských robotů je práce s těžkým kynutým chlebovým těstem. Kuchyňský robot KitchenAid Artisan naproti tomu klidně může říct, že je na chlebové těsto přímo stavěný a nemá s ním nejmenší problém. Při našem testu jsme dali robotu Artisan pěkně zabrat, ale splnil vše, co se o něm tvrdí. Po deseti minutách bylo chlebové těsto uhnětené do hladka a pěkně pružné, po stěnách nebylo ani známky po nerozmíchaných zbytcích.

Když jsme testovali tento kuchyňský robot s jeho plochým šlehačem na těstu na čokoládové sušenky, přišli jsme na to, že KitchenAid zvládne smíchat většinu surovin velmi dobře. Sice zbyla trocha másla na stěnách pracovní nádoby, ale jen zanedbatelná. Když jsme na konci míchání přisypali kousky čokolády, překvapilo nás, jak rychle je robot zvládl zamíchat do těsta bez toho, že by je rozbil na menší.

Nejvíc nás ale zaujalo, co dokáže kuchyňský robot Artisan se svojí drátěnou metlou a vaječnými bílky. KitchenAid našlehal do bílků víc vzduchu, než ostatní roboty, a udělal to i rychleji. Popravdě, našlehal bílky na desetinásobek jejich původního objemu, což znamená, že s ním můžete dělat mimořádně vysoké sněhové pusinky, nebo opravdu skvěle zdobit dorty a koláče - s menším počtem vajec.

Pokud jde o příkon, kuchyňský robot Artisan má ve stejné výkonnostní kategorii nejnižší spotřebu ze všech přístrojů. To ale neznamená, že by byl motoricky slabší, naopak - za méně peněz dodá do soukolí více síly. Se svojí pětilitrovou pracovní nádobou zvládne najednou udělat těsto na čtyři a půl bochníku chleba.

 Pokud ho ale takhle zapřáhnete, musíte ho trochu hlídat. Na rozdíl do profi modelů značky KitchenAid tento robot pro domácnost nemá elektronickou ochranu motoru, která by bránila přehřátí, když přístroj zahltíte. Robot má nicméně deset roychlostí, takže můžete míchat, mixovat, šlehat, homogenizovat, hníst - a planetární pohyb míchacích nástrojů zajistí skvělé výsledky.

Pohodlná obsluha a používání

I když model Artisan nabízí téměř čtyřicet barev, ve svém designu je jinak velmi jednoduchý a čitelný. nenajdete na něm LCD displej ani časovač.

Nejlepší kuchyňské roboty startují pomalu, takže se ingredience nerozprsknou po kuchyni. Nadto ještě kuchyňské roboty KitchenAid nabízejí průhledný kryt, který dělá míchání sypkých materiálů ještě pohodlnějším. Násypkou na průhledném krytu můžete do pracovní nádoby přidávat ingredience pohodlně a za chodu.

Pracovní nádobu lze bezpečně uzamknout do podstavce, takže se při práci ani nehne - zatímco výklopná hlava robotu umožňuje pohodlný přístup k pracovním nástrojům na svislé hřídeli. Mísa a nepřilnavé nylonem pokryté nástavce je možné mýt v myčce, pochromované nástavce, jako je metla, je potřeba mýt v ruce.

Doplňky

Stejně jako většina kuchyňských robotů na našem seznamu, Artisan v základu nabízí plochý šlehač, šlehací drátěnou metlu a hnětací hák na těsto. Všechny další nástavce a doplňky jsou k dostání zvlášť, je ale opravdu z čeho vybírat. Dostat můžete téměř cokoliv, co si dovedete představit, včetně strojku na zmrzlinu, strojku na těstoviny, mlýnku na maso, šlehače s měkkou stěrkou na okraji, odšťavňovače nebo struhadla.

Záruka a servis

KitchenAid nabízí standardní dvouletou záruku, která ovšem znamená, že vám robot vymění za jiný pokaždé, když budete mít pocit, že nepracuje tak, jak by měl. S výrobcem je snadná domluva, ať už voláte, mailujete, nebo si povídáte online. Návod k použití s instrukcemi, recepty a záručními informacemi je k dispozici online pro případ, že někam založíte tištěnou podobu.

Shrnutí

Tento stolní kuchyňský robot má všechno, co od takového přístroje očekáváte - silný motor, a spolehlivý, mockrát otestovaný výkon. Nenabízí sice pokročilé vlastnosti, jako je ochrana motoru před přetížením nebo časovač, ale je to silný a spolehlivý robot který splní to, co slibuje, a nabízí variabilitu ve své nabídce doplňků a barevných variant.

Fotografie v záhlaví: fr.wikipedia.org

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.