Co umí tlakové hrnce?

vynález tlakového hrnceMagazín > Články a zajímavosti

Jednoho moudrého člověka před dávnými časy napadlo, že dušení tuhého hovězího by se dalo výrazně zkrátit, pokud by se do vaření vložila svojí silou přehřátá pára. Byla to doba kudrnatých paruk na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století, zmíněný šikovný fyzik se jmenoval Denis Papin a světu dal tlakový hrnec, neboli papiňák.

Že jsou masité i zeleninové pokrmy lépe stravitelné a chutnější, pokud projdou tepelnou úpravou, na to přišli naši dávní předkové možná ještě před objevem pěstního klínu. Stravitelnější a výživnější strava jim umožnila trávit přes den více času lelkováním a při troše fantazie se dá říci, že vedla i prvním vynálezům, na které by jinak nebyl čas.

tlakový hrnec vynálezce denise papina

Tlakový hrnec fyzika, matematika a vynálezce Denise Papina. O bezpečnosti takového přístroje lze úspěšně pochybovat - přesto se stal milníkem v tepelné úpravě potravin. zdroj: wikipedia.org

Na téměř opačném konci časové osy pak stojí pokrokový pokrokový francouzský matematik a fyzik Denis Papin se svým tlakovým hrncem. Při zvýšeném tlaku probíhá vaření rychleji a to má řadu výhod.

Tlakový hrnec a praktické aspekty

Mírným zvýšením tlaku v hrnci dochází k posunu bodu varu vody nad tradičních 100 °C. Nezdá se to být podstatné, ale kombinace vody s vyšší teplotou a tlakové páry dělá se zeleninou i s masem doslova divy.

Příprava všech pokrmů je především rychlejší, což zejména u dušení některých druhů masa, vaření luštěnin, ale nakonec i obyčejných brambor prostě oceníte.

Pokud něco probíhá rychle, znamená to, že vynaložíte méně energie. Ke koruně korunka a na konci roku si při pravidelném používání tlakového hrnce můžete pogratulovat, ušetřili jste trochu přírodních zdrojů i vlastních peněz.

tlakové hrnce

Dnešní moderní tlakové hrnce jsou vybavené jemným a přitom robustním ovládáním a tlakovými pojistkami. Dokonalejší materiály i výkonnější počítače, používané pro navrhování jednotlivých dílů stojí za naprostou bezpečností a uživatelským komfortem.

Tlakový hrnec a aspekty chuťové a nutriční

Velmi zajímavý dopad má zrychlené vaření v tlakovém hrnci i na chuť a výživové hodnoty potravin. Zatímco některé živiny se povaření stávají stravitelnějšími, jiné z čerstvých potravin vařením mizí - proto také jíme zeleninu i syrovou, nejen povařenou. Nemizí ovšem jen neviditelné vitamíny. Spolu s nimi vezme za své při vaření často i část chuti, vůně a barvy. Není tedy překvapením, že to tak docela neplatí o papinově tlakovém hrnci, ten přece jen kus chuti, vůně a barvy zachová, čistě kvůli tomu, že potraviny neleží v horké vodě příliš dlouho.

Tlakový hrnec lze použít na většinu potravin

Vedle dušení masa, které vyjde z tlakového hrnce šťavnatější a křehčí (znalci gulášů dosvědčí), lze zvýšeného tlaku využít především prakticky u všech zeleninových příloh, kde se doba vaření zkrátí na jednotlivé minuty (počítáno mezi dosažením bodu varu a odstavením hrnce mimo zdroj tepla). Jediné, s čím si tlakový hrnec nerozumí, jsou ryby.

Tlakový hrnec a bezpečí

Hlavním důvodem, proč řada kuchařek tlakový hrnec nepoužívá, je určitá neopodstatněná obava o jeho bezpečnost. Přece jen je to natlakovaný kovový válec a o divokou historku s gulášem na stropě se každý rád podělí, i když je z druhé ruky a značně přibarvená.

Od doby, kdy prováděl Denis Papin své první pokusy, prošly logicky tlakové hrnce mnoha generacemi šikovných rukou a dnes jsou jištěné tak dokonale, jako nikdy před tím. Dvě, nebo někdy i tři nezávislé tlakové pojistky se starají o to, aby na plotně hrnec vypustil páru ještě před dosažením kritického tlaku. Za bezpečí tlakových hrnců zodpovídají výrobci nejzvučnějších světových značek.

 

fotografie v úvodu: https://cs.wikipedia.org

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.