Tradiční velikonoční mazanec

velikonoční mazanec recept

Tradiční velikonoční mazanec je vlastně takový sladký chléb s rozinkami a rumem, s křupavou sladkou kůrkou. Patří neodmyslitelně k jarním svátkům a i když se dá koupit prakticky ve všech pekárnách, byla by rozhodně škoda si ho neupéci doma.

Jak to tedy udělat, aby byl tak akorát?

 

S příchodem jara a velikonočních oslav začínají trhy, kde se prodávají ručně zdobené kraslice, pomlázky, proutěné košíky na výslužku a větvičky kočiček. Spolu s těmito ozdobami prodejci na jarmarcích, stejně jako velké obchodní řetězce, nabízí perníčky s motivy Velikonoc, jidáše, vánočky a mazance. Velikonoce jsou plné tradic od zdobení vajíček různými způsoby, až po chození s pomlázkou a podávání tradičních jídel po dobu několikadenních svátků, počínaje Škaredou středou a konče Velikonočním pondělím. Dívky a ženy dostávají od chlapců a mužů výprask pro zdraví a krásu v následujícím roce, na oplátku si vyslouží malované vejce, sladkosti, dospělí i nějaký alkohol.

Některé pečené velikonoční pochoutky je však škoda kupovat v obchodě, když si je můžeme doma připravit sami mnohem chutnější. Velikonoční mazanec se začíná péct na Bílou sobotu, ale příprava sladkého kynutého těsta může začít už na Velký pátek večer, aby těsto přes noc dostatečně nakynulo. Co to vlastně mazanec je? Je to sladký chléb s rumem a rozinkami s křupavým zlatavým povrchem posypaným plátky mandlí. Je výborný nejen k snídani, ale i jako dezert k čaji a kávě. Často se podává s máslem, medem nebo džemem.


kuchyňský robot kitchenaid artisan 5ksm125Náš tip: Kuchyňský robot Artisan 5KSM125

Švihácký celokovový kuchyňský robot KitchenAid v základní výbavě - s plochým šlehačem, hnětacím hákem a drátěnou metlou. Nepřekonatelný pomocník všech pekařů a cukrářů exceluje v přípravě řídkých i kynutých těst, šlehání šlehačky nebo bílkového sněhu. Po připojení příslušenství k čelnímu vývodu se ovšem robot Artisan stává multifunkčním pomocníkem při krouhání zeleniny, mletí ořechů, výrobě těstovin nebo třeba přípravě čerstvé vymačkané šťávy. A co víc - váš závistivý soused ho ještě určitě nemá!

 

Recept na mazanec s rozinkami

  • 1 kg hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 400 ml vlažného plnotučného mléka
  • 150 g rozinek
  • 42 g čerstvého droždí
  • 4 lžíce rumu
  • 4 vejce
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • ½ lžičky citronové nebo pomerančové kůry
  • ½ lžičky soli
  • plátky mandlí na ozdobu
  • 3 misky, pečící papír a plech

Postup

V misce zalijeme rumem rozinky, dobře promícháme a dáme na stranu.

V další misce spojíme čerstvé droždí, vlažné plnotučné mléko a pár lžic cukru a necháme kvasit.

Poté do další mísy nasypeme mouku, rozinky namočené v rumu, sůl a citronovou kůru. Dobře promícháme všechny ingredience. V jiné misce rozšleháme 3 vejce, rozpuštěné máslo, olej a vlijeme do mouky s rozinkami spolu s připraveným droždím a rozšlehaným vejcem. Vypracujeme hladké a pružné těsto, případně podle potřeby dosypeme mouku. Necháme kynout nejméně 1 a ½ hodiny.

Následně vykynuté těsto dejte na vál a rozdělte na polovinu, z níž z každé půlky vytvarujte bochánek. Ten přendejte na plech vyložený pečícím papírem, nožem lehce naznačte křížek, potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Poté nechte kynout ještě další půl hodinu.

Pečte v předehřáté troubě na 180 ° C cca 35 až 40 minut.


kuchyňský robot SMEGNáš tip: Kuchyňský robot SMEG SMF03

Velký hit a horká novinka, italská odpověď na americkou designovou školu. O tom, jak si italští návrháři představují padesátá léta, která proslula hlavně americkou designovou školou, se můžete přesvědčit u kuchyňských robotů SMEG. A nejsou jen na koukání, mají sílu a umí zabrat, stejně jako italské závoďáky.

 

Fotografie v úvodu: picjumbo.com (CC BY)

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.