Vánoční kapr na modro

kapr na modro receptKategorie: Recepty

Jakkoliv je kapr neoddiskutovatelně nejoblíbenější vánoční rybou, ve variantě na modro ho pohříchu zdaleka neochutnal každý. A je to škoda, protože se jedná o jídlo velmi chutné a přitom maximálně dietní.

Strouhanku, mouku a vajíčka tentokrát necháme stranou, protože budeme rybu vařit. Místo toho si s předstihem ověřte, že doma máte jablečný ocet a dostatek kořenové zeleniny na vývar.

 

Tisíc lidí - tisíc chutí. Podobně, jako se ve filmové klasice hádala Sophia Loren s ostatními italskými ženami, jak se dělá pravý kuskus, i mezi českými kuchaři by mohla vzniknout o některé ingredience rozepře. Kde to půjde a naše vlastní znalosti dovolí, uvedeme proto více variant. Dobrou chuť!

Na kapra na modro si připravíme

  • 4 porce kapra, buď jako podkovy, nebo jako plátky, ale s kůží a bez šupin
  • 1/4 celeru
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel - kořen
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 7 kuliček pepře
  • sůl
  • 2 lžíce cukru
  • 1 cibuli
  • 5 ml jablečného octa, ředíme vodou
  • 1/2 citrónu

Základem kapra na modro je velmi silný zeleninový vývar

Hned v tomto bodě se tradice trochu rozchází a narazíte i na zaručeně tradiční recepty, kde je ve vývaru zelenina silně potlačena na úkor cibule. My se nicméně přidržíme navrženého dávkování a do menšího hrnce vložíme očištěnou a přiměřeně nakrájenou zeleninu do litru studené vody. Ochutíme jablečným octem, cukrem a solí a vaříme 30 minut. Pokud váháte, udělejte vývar spíš silnější, než vodový, ale ať vám se solí neujede ruka. Kostka zeleninového bujónu je povolená, ale kdo by si kazil čerstvou rybu?!

Ve stejném čase si připravíme kousky kapra jako na fotografii. Opláchneme, ale dáme bedlivý pozor na kůži. Ta musí zůstat v celku. Z druhé strany nasolíme, můžeme polít vroucím nebo studeným jablečným octem nebo pokapat citronem, necháme uležet zhruba tu půlhodinu, co se vaří vývar.

Pokud bychom měli citovat hodně staré kuchařky, jedna varianta počítá s kaprem, který není zbaven slizu. Pokud si troufnete, určitě se přiblížíte víc původním staročeským chutím, ale nevím, jestli takový experiment na první dobrou servírovat na sváteční tabuli.

Kapra vaříme, ale jen tak trochu

Kůže kapra dostane namodralou barvu nikoliv vařením v zeleninovém vývaru, ale následným přelitím vroucím octem. Naopak, zeleninový vývar nám po vložení kapra vřít nesmí, jen mírně probublávat, ale opravdu mírně, čili skoro vůbec. Tímto způsobem kapra koupeme jen asi 7 - 8 minut podle výšky masa, ne déle.

Druhá varianta je poměrně vtipná a oceníte ji ve staré kamenné chalupě. Vývar sundáme z plotny a milého kapra do něj naložíme a vše umístíme do duchen v posteli. Není třeba připomínat, že se k tomu bude víc hodit litinové nádobí, co dobře drží teplo, ale péřová izolace také udělá svoje. Takto mimo zdroj tepla trvá příprava kapra na modro dalších 50 minut a teplo v duchnách si můžete užít ještě po večeři.

Příloha - brambory, chléb, nebo rovnou bramborový salát

Ryba s chlebem je velmi tradiční pokrm a ani návštěva se asi neurazí, pokud dostane kapra na modro takhle postaru. Velmi dobře chutná také s bramborami, máslem a petrželkou, nebo bramborovým salátem (kliknutím na odkaz otevřete v novém okně náš recept na vánoční bramborový salát).

Jak kapr dostává svoji modrou barvu a vyjímečnou chuť? Octem.

Ještě než kapra vyjmeme z jeho horké koupele, připravíme si finální ingredienci celého receptu - svařený jablečný ocet. Ten připravíme v rendlíku spolu s cukrem a opravdu vroucím octem kapra přelijte, až bude nachystaný na talíři. Svařit lze i obyčejný ocet nebo bílé víno, docílíte tak ale odlišných chutí a je to na vyzkoušení, jestli vám taková příprava bude vyhovovat.

Porci ozdobíme ideálně petrželkou, na případné brambory dáme plátek másla, citrón nachystáme k ruce na pokapání na talíři.

Vybavte se v našem obchodě:

 

hrnec

Hrnce s hliníkovou nebo měděnou vložkou

Řekli byste - obyčejný nerezový hrnec. Ale není to tak. Společnost KitchenAid vyrábí nerezové nádobí s vrstvou hliníku nebo dokonce mědi uvnitř v korpusu hrnce, které obě mají na svědomí výrazně zlepšené hodnoty tepelné vodivosti a akumulace. Ano, takový hrnec vaří lépe a je ekologištější.

 

rendlík

Šikovný rendlík

Pozapomenutý kousek kuchyňského nádobí, který se díky kompaktním rozměrům a dlouhé rukojeti výborně hodí na přípravu omáček, svařování šťáv, ale hlavně na polévání jednou rukou bez rizika opaření.

 

hluboká pánevHluboká pánev

V poslední fázi vaření je velmi výhodné přelít připravený silný vývar do plochého mělkého kastrolu nebo hluboké pánve na dušení. Ke kouskům kapra se pak lépe dostaneme obracečkou při servírování, a nehrozí, že je rozbijeme. Vývar v pánvi znovu přivedeme k varu, aby nevychladl přelitím do studeného nádobí.

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.