Zmrzlina z thajského mléčného čaje

zmrzlina thai teaKategorie: Články a návody

Dneska si uděláme něco opravdu super. Zmrzlinu z thajské čajové směsi, která voní i chutná dálkami, zejména je-li zjemněná kondenzovaným mlékem.

Počasí se třeba umoudří a jaro konečně začne, takže nám osvěžující čajová zmrzlina udělá dobře.

Inspirací pro tuto báječnou zmrzlinu je čaj, který si nad jiné oblíbili v Thajsku - osvěžující směs lístků černého cejlonského čaje s kořením, potravinářským barvivem a hlavně - s velkou porcí slazeného kondenzovaného mléka. Ano, takto připravený čaj je spíš zákuskem než čajem, jeho chuť se dnes ale pokusíme přenést do zmrzliny.

Výrazná barva a vůně zmrzliny pocházejí z čajové směsi Thai tea mix značky Pantai, ale s trochou fantazie můžeme snadno použít jakýkoliv jiný voňavě kořeněný čaj, černý nebo zelený, pokud nám chuťově půjde dohromady s kondenzovaným mlékem. To dá nejen chuť čaji, ale hlavně krémovou konzistenci zmrzlině.

recept na domácí zmrzlinu thai tea


Historie pěstování čaje v Thajsku se s tradicí okolních zemí nemůže rovnat. V zásadě je stará pouze několik desítek let a je výsledkem státní podpory práce a nahrazení opiového máku dalšími komoditami. Kdo má pocit, že ho v čajích málo co překvapí, má možnost vyzkoušet něco, co možná ještě neměl.


K přípravě zmrzliny z thajského čaje použijeme zmrzlinovač KitchenAid - příslušenství ke kuchyňskému robotu. Tato velmi pohodlná pomůcka je určena - jak název napovídá - k výrobě domácí zmrzliny. Tím, že ji připojíte na kuchyňský robot KitchenAid, ušetříte v kuchyni místo, které by eventuálně zabral samostatný spotřebič.

Pracovní mísu robotu KitchenAid jednoduše nahradíte mísou zmrzlinovače, nasadíte na hlavu přístroje patřičné standarní nástroje a pak už prostě necháte zmrzlinovač a kuchyňský robot, aby udělaly svoji práci.

Jakkoliv je výroba domácí zmrzliny velmi jednoduchá, vyžaduje určité plánování. Jen samotnou mísu zmrzlinovače je dobré mít v mrazáku přes noc, než se do toho pustíte. Naplánujte si výrobu báze pro zmrzlinu a nechte ji také pořádně zamrazit, než se pustíte do díla. Celá příprava zmrzliny, třebaže rozdělená na více dnů, nezabere víc, než 60 minut.


kitchenaid artisan miniNáš tip: nový kuchyňský robot Artisan Mini

Je to poprvé, kdy se americký výrobce rozhodl připravit robota menšího, než se standardní pětilitrovou nádobou. Je tu nový třílitrový kuchyňský robot KitchenAid Artisan Mini, který se dobře uplatní všude tam, kde lidé ocení nezničitelnou celokovovou konstrukci, ale nepotřebují péct nebo vařit pro větší počet lidí.

 


 

Suroviny:

  • 1/2 hrnku smetany
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1/2 hrnku čajové směsi Thai Tea mix, kterou seženete na internetu nebo ve specializovaných obchodech. Když není, zkuste libovolný černý čaj
  • 4 žloutky
  • 1/4 čajové lžičky mandlového extraktu (volitelně)
  • špetka soli
  • miska s vodou a ledem
  • plastový sáček se zipem
  • nádobka do mrazáku

Pokračování receptu:

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.