Masové knedlíčky Kimchi

Kimchi masové knedlíčky receptKategorie: Recepty

Dnes se podíváme na jednu korejskou specialitu, kterou ovšem navzdory exotickému původu v různých variacích najdete i v evropských kuchařkách.

Knedlíčky s náplní z mletého vepřového smíchaného s tofu a pikantní zeleninovou směsí. Pálivost lze regulovat, takže se nebojte.

 

Plněné knedlíčky ušoulané do tvaru mušliček nebo rohlíčků jsou v Korei velmi oblíbeným jídlem, jedno jestli vařené, nebo pečené na pánvičce. Jejich obliba není založená jen na jejich chuti, ale také na procesu domácí výroby, který je vždy malou sociální událostí, protože více rukám jde samozřejmě rychleji.

My si dneska plněné knedlíčky uvaříme ze základních surovin včetně přípravy těsta, a podíváme se, jak v procesu využít kuchyňský robot a nástavec - strojek na těstoviny.

Na těsto na knedlíčky nám bude stačit:

  • 2 hrnečky hladké mouky
  • špetka soli
  • 3/4 šálku vařící vody

Na náplň Kimchi si připravíme:

  • 1/2 kila mletého vepřového
  • nakrájenou jarní cibulku
  • 1 hrneček nahrubo krájené zelenové směsi Kimchi
  • 20 dkg tofu, osušeného a nakrájeného
  • 2 čajové lžičky čerstvého mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
  • 1 namačkaný stroužek česneku
  • 1 našlehané vejce
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1 polévková lžíce soli
  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 čajová lžička bílého pepře

 


kuchyňský robot Artisan MININáš tip: Kuchyňský robot KitchenAid Artisan MINI

Prozatím nejmenší model kuchyňských robotů KitchenAid, který udělá radost párům žijícím bez dětí, nebo singles. Třílitrová nádoba je "tak akorát" na malé vaření, hřídel v čelní straně přístroje funguje na všechny domácí doplňkové přístroje, včetně strojku na těstoviny zmíněného v tomto receptu.

Pestrá škála barev je potom bonusem k výkonnému a spolehlivému robotu.


Připravit si na plněné knedlíčky těsto je velmi jednoduché. Nakonec stačí jen mouka, sůl a horká voda. Na vytvarování koleček z těsta je asi spousta postupů, ten tradiční buď počítá s vyvalováním těsta z malých kuliček válečkem na nudle, nebo ve vyválení celého stěsta do tenké vrstvy a vykrajováním koleček hrníčkem nebo vykrajovátkem.

recept na kimchi knedlíčky s kuchyňským robotem kitchenaid

Mít v tomto okamžiku strojek na těstoviny KitchenAid je tak neuvěřitelná výhoda, že se z hodinové práce stane doslova záležitost několika minut.

Se strojkem na těstoviny tak stačí nadělat z těsta kuličky, trochu je zploštit rukou, a potom je natřikrát protáhnout strojkem na těstoviny, který funguje jako mandl na prádlo. Začneme širokým nastavením a postupně nastavujeme užší, proužek těsta vždy pootočíme, aby z něj nevyšla elipsa. I když výsledek nebude dokonalý kruh, vůbec to nevadí. Důležitá je perfektně rovnoměrná tloušťka těsta.

kuchyňský robot kitchenaid se strojkem na těstoviny

 

placička těsta ze strojku na těstoviny kitchenaid

Určitě si dejte tu práci a těsto na knedlíčky si připravte doma. Bude mnohem měkčí a bude lépe chutnat, než kupované, ať už výsledné knedlíčky uvaříte, nebo dáte na olej na pánev.

Velmi dobrou náplní je mleté hovězí s jarní cibulkou, ale kdo chce trochu pikantnější chuť, může použít ostřejší zeleninovou směs, jakou je právě korejské Kimchi. Pálivost nastavíme podle chuti, aby nám nepokazila celé jídlo.


Náš tip: Jak ochutnat náplň knedlíčků před tím, než bude ve všech?

Pokud is nejste jistí, jestli je maso dostatečně osolené sójovou omáčkou a jestli v něm není moc pálivé zeleniny, budete muset ochutnat syrové maso. Komu se do toho nechce z přirozené obavy o vlastní zdraví, nabízí se možnost dát jednu lžičku náplně na talíř a ohřát 20 sekund v mikrovlnce. Tím se případné bakterie zahubí a vy můžete ochutnávat.


Výborná náplň knedlíčků je taky z hub, čínského zelí a rýžových nudlí, fantazii se meze nekladou.


mlýnek na maso, zeleninu a ovoce KitchenAidNáš tip: Mlýnek na maso, zeleninu nebo ovoce

Na čelo kuchyňského robota Artisan lze připojit poměrně pestrou škálu strojků, které pohání horizontální hřídel robotu. Jedním z nich je tento multifunkční mlýnek, který si poradí s masem a zeleninou, ale po vložení jemného sítka může klidně odšťavňovat ovoce.

Tento mlýnek lze použít se všemi modely robotů KitchenAid, včetně profesionálních.


Pro úplného nováčka bude nejtěžší částí vaření zabalení knedlíčků do těsta. Ano chce to trochu cviku, ale jakmile to takzvaně  "dostanete do ruky", není to pak žádný problém, naopak zábava. Postupů je určitě tolik, co lidí, ale zkusit můžete třeba takový, že těsto přeložené do tvaru mušličky spojíte uprostřed půlkruhu a pak okraje rolujete směrem ke stranám, takže by se to nemělo už rozjet.

postup při tvarování knedlíčů Kimchi

Na plněných knedlíčcích je samozřejmě největší výhodou to, že si je každý může přizpůsobit po svém. Kromě vaření se dají například opéct na oleji, takže jsou místo měkkého těsta křupavé, ale to už je na vás.

Postup vaření:

Nejdříve se pustíme do těsta. Důkladně spolu smíchejte mouku a sůl. Vodu přiveďte k varu a pak ji sundejte ze sporáku. Po asi pěti sekundách čekání ji opatrně nalévejte do mouky za stálého míchání, nejvíc práce v tom samozřejmě ušetří kuchyňský robot.


strojek na těstoviny kitchenaidNáš tip: Strojek na těstoviny k robotu KitchenAid

Hrdina našeho příběhu - strojek na těstoviny, který se připojí k čelnímu vývodu na kuchyňských robotech KitchenAid.

Strojek na těstoviny funguje jako mandl na prádlo a mezi dvěma válci zpracuje těsto do tenkého rovnoměrného plátku. Nahradí váleček na nudle!


Jakmile je směs homogenní, začněte s hnětením, podle potřeby přidejte kapku vody, ale nepřežeňte. Těsto nechte v robotu tři minutky, dokud není vláčné a elastické, ale zároveň by nemělo lepit.

Zabalte hroudu těsta do potravinové fólie a nechte 30 minut odležet.

Mezitím si namelte vepřové maso, ke kuchyňskému robotu KitchenAid je samozřejmě k dispozici i mlýnek. Maso samozřejmě můžete koupit už namleté.

Smíchejte ho s jarní cibulkou, Kimchi, tofu, zázvorem, škrobem, česnekem, vejci, sezamovým olejem, sójovou omáčkou a bílým pepřem. Míchejte rukama nebo vařečkou, dokud nebude mít správně homogenní konzistenci.

Vraťte se k těstu, rozdělte ho na 4 části a tři schovejte zpátky do potravinové fólie. Vytvarujte váleček, rozdělte ho na 12 částí a z každé udělejte kuličku.

Zapněte kuchyňský robot s nasazeným strojkem na těstoviny, každou kuličku rukou trochu rozplácněte a protahujte ji strojkem, aby nevznikl ovál, vždy ji pootočte o 90°. Výsledkem by mělo být dvanáct stejných placiček zhruba kruhového tvaru.

Vezměte placičku těsta do dlaně a doprostřed dejte cca 1 a 1/2 čajové lžičky náplně. Nyní těsto přehrňte a spojte namočenými prsty, zabráníte tak přilepení na ruce.

Opečené knedlíčky Kimchi, robot KitchenAid

Vaření ve vodě:

Pokryjte dno hrnce jednou vrstvou knedlíčků a vodu doplňte tak, aby je překryla. Uveďte do varu a poté přidejte 1/2 hrnku studené vody. Opět přiveďte do varu a vařte, než budou knedlíčky plavat. Pak vyjměte hotové knedlíčky děrovanou naběračkou

Opečené knedlíčky Kimchi na talíři

Smažení na oleji:

Roztopte olej na pánvi tak, že se z něj odpaří kapka vody. Pokryjte dno pánve jednou vrstvou knedlíčků a smažte, dokud nebudou ze spodu zlatavé. Poté pánev zalijte trochou vody, ztlumte oheň, zakryjte poklicí a nechte dusit 5 - 10 minut, nebo dokud se neodpaří voda.

Poté pánev otevřete a znovu dělejte knedlíčky ještě chvilku na sucho, abyste jim dodali na křupavosti.

Originál receptu: https://blog.kitchenaid.com/kimchi-pork-dumplings/

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.