Kynuté buchty s makovou náplní

recept na tradiční kynuté buchty

Kdo v sobotu ráno nesnídal babiččiny kynuté buchty s mákem, tvarohem nebo povidlím, neměl dětství. Plný pekáč buchet dokázal provonět celý dům a byl jedním z mnoha důvodů, proč byl víkend u babičky lepší a hezčí, než víkend s rodiči doma.

Kynuté buchty zůstaly pohříchu doménou babiček, přitom nejsou nijak složité.

 

Dnes spolu uděláme kynuté buchty jako z pohádky, přesně jako je dělaly naše babičky. Nejedná se zrovna o recept na dvacet minut a člověku bez zkušeností nemusí všechno na poprvé vyjít, ale každá zkušenost nás posune dopředu. Takže s chutí do toho.

Na pečení makových buchet si připravíme:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 - 300 ml mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 20g droždí
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 50 g másla na vymazání pekáče
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • sůl
  • nastrouhanou citrónovou kůru (stačí z jednoho citrónu)
  • špetku mleté vanilky

Suroviny na náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 120 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetku skočice
  • špetku citronové kůry
  • krupicový cukr na dochucení
  • 24 vyloupaných vlašských ořechů
  • volitelně na dochucení pár lžic marmelády, ideálně pikantnější, jako rybíz nebo višně

kuchyňský robot kitchenaid artisan mini 5KSM311Náš tip: Kuchyňský robot Artisan MINI 5KSM3311

Malý, ale šikovný. Dosud nejmenší kuchyňský robot z dílen amerického výrobce KitchenAid, určený pro páry žijící bez dětí, nebo singles. Třílitrová pracovní nádoba je tak akorát, rozměry nepředstavují překážku ani v malém bytě.


Postup:

Droždí rozdrobíme do 100 ml mléka a přidáme lžičku cukru. Promícháme a počkáme, až se na mléku objeví bubliny.

Do mísy nasypeme mouku přes sítko, přidáme sůl, vanilku, zbytek cukru a citronovou kůru, žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo a vzešlé droždí. Vypracujeme měkké těsto za stálého přidávání mléka, když můžeme, použijeme na hnětení kuchyňský robot nebo alespoň ruční šlehač s hnětacími háky. Těsto necháme hodinu kynout poprášené moukou, mělo by nabýt na dvojnásobek.

Mléko přivedeme do varu a smícháme s makem a zbývajícími surovinami na náplň, kromě ořechů. Odstavíme.

Těsto rozválíme na 1 cm výšky a vykrájíme čtverce o velikosti 5 x 5 cm. Náplň rovnoměrně rozložíme na připravené čtverečky a doplníme ořechem. Těsto kolem náplně zavřeme vytvarujeme buchtu dokulata.

Pekáč vymažeme máslem, rozehřejeme a nasázíme na něj buchty. Každou buchtu v másle omočíme ze všech stran a na plech ji posadíme původním spojem v těstě dolů. Pravidelného hranatého tvaru dosáhneme pečlivým skládáním buchet do řad.


nástavec se sítkem a váhou kitchenaidNáš tip: Příslušenství - nástavec se sítkem a váhou

Tahle drobnost výrazně ulehčí přípravu těst v kuchyňském robotu - přesné vážení s možností plnit suroviny rovnou do mísy robotu přes sítko.


Troubu zapneme na na 200 stupňů. Buchty necháme kynout v pekáči ještě 15 minut, než se trouba rozehřeje. Po deseti minutách pečení snížíme teplotu a dalších deset až patnáct minut buchty dopékáme. Těsně před koncem si připravíme rum smíchaný s cukrem a dvěma lžícemi horké vody, a buchty ještě horké touto směsí jemně pokropíme.

Vychladlé buchty pocukrujeme, servírujeme, jíme, blahořečíme našim babičkám a vzpomínáme na dětství.

Uvařené knedlíky je dobré ihned po vytažení trochu propíchat vidličkou, aby se nesrazily.


mlýnek na obilninyNáš tip: Příslušenství - mlýnek na obilniny

Mele pšenici, oves, žito, kukuřici, ječmen, pohanku, proso i sušené houby. Mletí pomocí protichůdných mlecích kamenů s nastavitelnou hrubostí. Celokovová konstrukce.


Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.