Kdo v sobotu ráno nesnídal babiččiny kynuté buchty s mákem, tvarohem nebo povidlím, neměl dětství. Plný pekáč buchet dokázal provonět celý dům a byl jedním z mnoha důvodů, proč byl víkend u babičky lepší a hezčí, než víkend s rodiči doma.
Kynuté buchty zůstaly pohříchu doménou babiček, přitom nejsou nijak složité.
Dnes spolu uděláme kynuté buchty jako z pohádky, přesně jako je dělaly naše babičky. Nejedná se zrovna o recept na dvacet minut a člověku bez zkušeností nemusí všechno na poprvé vyjít, ale každá zkušenost nás posune dopředu. Takže s chutí do toho.
Malý, ale šikovný. Dosud nejmenší kuchyňský robot z dílen amerického výrobce KitchenAid, určený pro páry žijící bez dětí, nebo singles. Třílitrová pracovní nádoba je tak akorát, rozměry nepředstavují překážku ani v malém bytě.
Droždí rozdrobíme do 100 ml mléka a přidáme lžičku cukru. Promícháme a počkáme, až se na mléku objeví bubliny.
Do mísy nasypeme mouku přes sítko, přidáme sůl, vanilku, zbytek cukru a citronovou kůru, žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo a vzešlé droždí. Vypracujeme měkké těsto za stálého přidávání mléka, když můžeme, použijeme na hnětení kuchyňský robot nebo alespoň ruční šlehač s hnětacími háky. Těsto necháme hodinu kynout poprášené moukou, mělo by nabýt na dvojnásobek.
Mléko přivedeme do varu a smícháme s makem a zbývajícími surovinami na náplň, kromě ořechů. Odstavíme.
Těsto rozválíme na 1 cm výšky a vykrájíme čtverce o velikosti 5 x 5 cm. Náplň rovnoměrně rozložíme na připravené čtverečky a doplníme ořechem. Těsto kolem náplně zavřeme vytvarujeme buchtu dokulata.
Pekáč vymažeme máslem, rozehřejeme a nasázíme na něj buchty. Každou buchtu v másle omočíme ze všech stran a na plech ji posadíme původním spojem v těstě dolů. Pravidelného hranatého tvaru dosáhneme pečlivým skládáním buchet do řad.
Tahle drobnost výrazně ulehčí přípravu těst v kuchyňském robotu - přesné vážení s možností plnit suroviny rovnou do mísy robotu přes sítko.
Troubu zapneme na na 200 stupňů. Buchty necháme kynout v pekáči ještě 15 minut, než se trouba rozehřeje. Po deseti minutách pečení snížíme teplotu a dalších deset až patnáct minut buchty dopékáme. Těsně před koncem si připravíme rum smíchaný s cukrem a dvěma lžícemi horké vody, a buchty ještě horké touto směsí jemně pokropíme.
Vychladlé buchty pocukrujeme, servírujeme, jíme, blahořečíme našim babičkám a vzpomínáme na dětství.
Uvařené knedlíky je dobré ihned po vytažení trochu propíchat vidličkou, aby se nesrazily.
Mele pšenici, oves, žito, kukuřici, ječmen, pohanku, proso i sušené houby. Mletí pomocí protichůdných mlecích kamenů s nastavitelnou hrubostí. Celokovová konstrukce.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.