Jedním z nejznámějších druhů vánočního cukroví na našich stolech jsou vosí hnízda. Když pomineme, že s vosím hnízdem nemají tvarem ani ničím jiným nic společného, že se jedná o tvar, který má připomínat slámové košnice, ve kterých se kdysi chovaly včely, máme tu ještě několik drobných zajímavostí. Zaprvé, na rozdíl od spousty dalších zaručeně českých vynálezů, tento skutečně asi pochází z našich luhů a hájů.
Za druhé - jedná se o nepečené cukroví, což je vlastně vzhledem k ceně plynu a elektřiny vlastně důvod k radosti, a za třetí - do těsta je možné rozdrtit nepovedené kousky dalších druhů cukroví, upečené odřezky a podobně,a tím se vlastně jedná o recyklované cukroví, takže i ta trocha ochrany přírody se tu najde.
Základem každého úlu bude podstava, v našem případě dětský piškot. Pokud se cítíte jako opravdový cukráři, můžete si místo piškotů upéct vlastní kulaté keksy.
Věděli jste, že trochu vyšší modely food processorů mohou při vánočním pečení dost výrazně pomoci? Podobně jako kuchyňské roboty nabízejí runkci hnětení těsta, ale třeba se sekáním ořechů si poradí bez dokupování nástavců. Jakkoliv nečesky nám název food processor zní, pomůže nám udělat doma pravé české Vánoce.
Ze zbývajících surovin, piškotové drti a zbytků dalšího cukroví vyrobíme homogenní těsto. Rozdělíme do 30 - 40 kuliček, které obalíme v cukru krystalu a později je budeme tvarovat pomocí formiček do tvaru slaměného včelího úlu.
Suroviny na krém zpracujeme do hladké rovnoměrné konzistence.
Na tác nebo pečící plech naklademe piškoty / upečené keksíky a jemně každý prokápneme rumem, ale tak, aby se nezačal rozpadat.
Do formičky na vosí hnízda vždy naberte cukr krystal,a by se zevnitř trochu pokryla (cukr vysypte). Vložte kuličku připravného těsta, násadou od vařečky nebo prstem zamáčkněte dovnitř, aby se vytvořil i prostor pro krém, ten naneste mazacím nožem a na závěr přilepte na podstavu. Vyklepnutí z formičky chce potom trochu grif a hodně záleží, jakou doma vlastně máte. Silikonové formy nelepí, některé staré plechové se zase dají otevírat a tím jsou zajímavější.
Náhradou některých surovin méně kalorickou alternativou můžeme tento tradiční recept vyrobit "zdravější", stejně jako nemusí pro dětské konzumenty obsahovat rum. S těstem lze experimentovat, máslo nahradit rostlinným tukem, krém s rumem pudinkem, ale přátelé - nebudeme si namlouvat, že když bude cukroví o deset procent dietnější, že ho můžeme sníst, kolik chceme. Spíš hlasujeme pro dodržení klasického receptu s máslem a větší střídmost při konzumaci, než pro náhražky a pocit, že si můžeme dopřát se přejíst.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.