Co je to French press?

co je to french press

Ať už je prosluněné nedělní ráno, nebo pošmourný pracovní den, většina z nás jej začíná téměř stejně. S šálkem dobré a voňavé kávy v ruce. Kdo kávě jednou propadne, těžko si dokáže představit své vstávání nějak jinak.

Pokud svůj žaludek po ránu trápíte instantní kávou kvůli pohodlí nebo spěchu, vězte, že i mletou kávu si můžete připravit stejně rychle a bez sedliny.

Existuje spousta pomocníků, kteří nám s přípravou našeho šálku pomohou, stejně je několik způsobů jak připravit lahodný mok. Každý preferuje trošku něco jiného. Jak se říká sto lidí, sto chutí. Někdo raději jemnou, jiný zase výraznou a plnou. Kdo touží po něčem novém, ať vyzkouší French press. Jeho výhodou oproti nejrůznějším kávovarům, překapávačům, filtrům a konvičkám, je že není potřeba elektrická energie, nebo papírové filtry, které mohou zanechávat v kávě pachuť.

french press

Klasická konvička na French press - skleněná nádobka s uchem, přihléhající poklice a uvnitř sítko, které stlačí mletou kávu ke dnu tak, aby žádná neskončila v hrníčku. Zdroj: Homeware.cz

Co to vůbec French press je, a kde se vzal?

To je otázka, kterou si člověk položí, když tohle slovní spojení uslyší poprvé. Podle legendy, tohle první zařízení na přípravu kávy, skládající se z válcovité konvičky, stlačovacího sítka a pokličky vzniklo ve Francii. Jeden muž z Provence si rád připravoval hořký nápoj na procházky. Stalo se, že omylem nalil prvně vodu a pak až nasypal kávu. Když se na povrchu utvořila krusta, koupil od okolo jdoucího muže sítko, a sedlinu stlačil ke dnu. Na první pohled jednoduché, že. A právě jak se říká, v jednoduchosti je krása.

Na principu, který fungoval v 19. Století, kdy byl první French press oficiálně vyroben, se dodnes nic nezměnilo. Díky němu si může lahodnou chuť vychutnat každý milovník zrnkové kávy, stejně jako třeba sypaný nebo bylinkový čaj.

Co potřebujeme tedy na dobrou kávu z French press a jak postupovat?

Příprava není nijak náročná. Je potřeba jen hrubě mletá oblíbená káva, horká voda kolem 95°C a samozřejmě konvička a lžička.

Další kroky jsou snadné. Před použitím je dobré konvičku vypláchnout horkou vodou, aby hotová káva zůstala déle teplá, a potom ji vytřít do sucha.


french press BerghoffNáš tip: Krásný nerezový French press 1 l

Odborníci radí kávu ihned po scezení sedliny odlít do hrníčku nebo jiné konvičky, aby se déle neluhovala. My ostatní víme, že stlačením kávy pod sítkem u dna se proces luhování prakticky zastaví i tak, a ještě druhý šálek, třeba ne tak horký, stále chutná stejně dobře. Litrový French Press od belgické firmy BergHoff naplní tři snídaňové hrnky z jedné várky.


Dáme asi 60 g kávy na 1 l vody, což je zhruba 8 až 9 vrchovatých polévkových lžic. Zalijeme trochou horké, nikoliv vroucí, vody a promícháme. Měla by vzniknout zlatavá pěna. Potom doplníme vodu až po značku a necháme 2 -4 minuty odstát. Pak nasadíme víčko a opatrně stlačíme sítko. Káva je připravena k servírování.

French press perfektně poslouží doma nebo v kanceláři, ale vzít si ho můžete všude tam, kde lze ohřát vodu, třeba i pod stan.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.