Linecké cukroví

Linecké cukroví myslím patří k tomu základnímu, které se objeví na každém vánočním stole od Aše až po Jablunkov. Na to, jak jednoduchý má těsto recept, je to taková lahůdka, že většina normálních lidí neodolá a různými verzemi lineckého cukroví se dokrmuje ke kávě během celého roku. Čím jednodušší těsto, tím větší umění při pečení. Jako jeden z druhů, který se ničím necukruje a nepolévá, barva upečeného těsta prozradí, co jste dělali místo hlídání u trouby.

Připravíme si:

  • 210 g hladké mouky
  • 170 g másla. Někdo tady dává rostlinný tuk na pečení, ale máslo je máslo.
  • 70 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • citronovou kůru nebo šťávu z jednoho citronu

Jak na to:

Máslo jako obvykle necháme na teple změknout, aby se vůbec dalo zamíchat. Mouku i cukr přesijeme přes jemné sítko a cokoliv zůstane uvnitř vyhodíme.


5KSM125Náš tip: Klasika ke klasice - červený robot Artisan

Na světě je jen pár věcí, které budí tak pozitivní odezvu a jsou pevně svázané i s určitou ikonickou barvou. Když se řekne kuchyňský robot KitchenAid, každý si představí model Artisan s pětilitovou nádobou a výkyvnou hlavou, v ikonické sytě červené barvě a vysokém lesku. To je robot, který americké značce vydláždil cestu na všechny kontinenty a do srdce všem milovníkům domácího pečení.

 


Do mísy dáme najednou oba druhy cukru, mouku, máslo, žloudky a citronovou šťávu (nebo kůru). Množství kyselé přísady je tak nějak na vás, každý to má rád jinak. Nyní buď zapracujeme rukama, vařečkou, nebo si dáme nohy na stůl a necháme těsto vypracovat kuchyňský robot. Hotové těsto musí mít hladkou konzistenci, ale nemělo by lepit na vál. Vyrobíme váleček, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici nejméně jednu hodinu.


Skleněná mísa ke kuchyňskému robotuNáš tip: Pečeme přesně se skleněnou mísou s odměrkou

Standardní nerezová pracovní mísa s vámi půjde až na světa kraj. Někdy je ale lepší vzít skleněnou. Třeba když se chystáte udělat šlehačku a dát ji na delší dobu do lednice, nebo když máte pocit, že u některých potravin cítíte slabé kovové aroma. Tak či tak, mít možnost vyměnit jednu mísu za druhou urychlí práci.

 


Před válením rozdělíme těsto na několik kusů, čistě z praktického důvodu, aby se nám během zpracování vešlo na vál. Ještě studené těsto rovnoměrně rozválíme a vykrajujeme. Podsypeme nikoliv moukou, ale dalším cukrem. Tím se v těstě nijak dramaticky nemění poměr sušiny a kousky vyrobené ve třetí čtvrté várce ze zbytků nebudou výrazně sušší. Pečlivě kompletujeme plná kolečka s kolečky s dírkou a hlídáme děti, aby neujídaly, protože na závěr hodně záleží na tom, aby byly obě půlky cukroví přesně do páru.

Vykrájená kolečka pečeme na 180 °C asi deset minut a bedlivě hlídáme. Jak u některých kousků zhnědnou okraje, už se nehodí na sváteční tabuli.


keramická mísa k robotu s modrými květyNáš tip: Keramická mísa k robotu s modrými květy

Pokud nenakupujete některou ze zvláštních edic kuchyňských robotů KitchenAid, dostanete standardně v základním balení univerzální a nesmrtelnou nerezovou pracovní nádobu. Jestli se chystáte do větší cukrařiny, budete ale pracovních nádob potřebovat víc a tak zvažte, jestli nevzít jednu keramickou. Na rozdíl od nerezové ji vůbec nezajímají kyseliny z ovocných šťáv a nehrozí vám matnými flíčky, pokud v ní kyselé dáte do lednice. Keramické mísy lze použít s kuchyňským robotem stejně jako nerezové.


Hotová kolečka promázneme rybízovou marmeládou a lepíme k sobě. Nevzhledné keksy buď s chutí sníme ke kávě, nebo zpracujeme do některého nepečeného cukroví později.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.