Nachlazení v létě? Zkuste zázvorovou medicínu

zázvorová medicína recept

Nastydnout se v létě je za trest. Všechno, co pomáhá v nejhorších zimních plýskanicích, a co je navíc s prokřehlým tělem příjemné, je v létě naprosto nemyslitelné. Nevadí. S využitím odšťavňovače si uděláme medicínu ze zázvoru, citronu a medu.

Pije se klidně studená, což v létě oceníte.

 

Jeden by řekl, že nastydnout se v létě je pěkná hloupost. Ale světe div se, jde to. Ať už je to jenom rýma ze špatně nastavené klimatizace, nebo opravdu seriozní knedlík v krku včetně zvýšené teploty, tím posledním, na co máte v létě náladu, je peřina až pod krkem a popíjení horkého čaje. Nevadí. Půjdeme na to z druhé strany a dáme si nápoj pěkně vychlazený. Jedná se o přírodní lehce antibiotický nápoj, který na malou rýmičku bohatě stačí a při pořádné angíně značně pomůže.

Přírodní lék, věc to vzácná

Podle toho, kde jste vyrůstali, máte babských receptů na pořádné kurýrování určitě v zásobě víc. Ten se zázvorem je neprávem celkem opomíjený, i když spolehlivě funguje a rozumně vychlazený má dokonce vysloveně osvěžující chuť. Hlavně se jedná o ryze přírodní přípravek, což je samo o sobě bezva.

Jak na to

  • 1 díl zázvoru
  • 1 díl citronu
  • 2-4 polévkové lžíce medu podle toho, jak velké množství zázvoru
  • volitelně malé množství domácí slivovice

Zázvor a citron pěkně zbavíme šťávy. Je celkem jedno, jestli používáte odšťavňovač odstředivý nebo šnekový, ti praví znalci neskočí na marketingové povídačky. Do čerstvě vymačkané šťávy přidáme med a rozmícháme. Pokud chceme uchovávat v lednici, je potřeba šťávu ihned přelít do připravené sklenice a zazátkovat, aby dál neoxidovala.


pákové kávovary smegNáš tip: Pákový kávovar SMEG

Když už jsme u horkých nápojů - co takhle lahodné italské espresso vyrobené v italském pákovém kávovaru s profesionálními parametry, jako v pravé italské kavárně?
 


Neředěný - stačí velká lžíce

Přes zimu jako prevenci můžete hustou šťávu konzumovat polévkovou lžící, stačí jedna denně. Jestliže je na prevenci pozdě, protože krk a nosohltan hoří, je vhodné pozřít třikrát denně malého panáka, nebo i víc.

Pokud v létě naředíte koncentrát do větší sklenice vodou, získáte nebývale osvěžující nápoj, který v krku ani tak nepálí a dá se popíjet celý den. V zimě platí to stejné, jen pro ředění horkou (ale ne vroucí) vodou.

A pro jistotu varování - slivovice je, názorům některých Moraváků navzdory, skutečně alkohol. Posíleni alkoholickou medicínou nesedejte za volant, nebo pokuď ano, netvrďte, že jsme vám to poradili my.

Brzké uzdravení!


food processory kitchenaidNáš tip: Food processor KitchenAid

Strouhá, krouhá, krájí a seká. Na přípravu nejrůznějších výluhů z nastrouhaného zázvoru a dalších koření je jako dělaný. Zjednodušte si práci a zařaďte do svého repertoáru i více různých jídel.

 


Fotografie v záhlaví: pixabay.com

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.