Nepečená kokosová roláda

kokosová roláda receptKokosová roláda je u nás stálicí štědrovečerní sváteční tabule, chutná asi naprosto všem a jedinou bariérou pro to, aby chutnala i nejmenším, je snad přídavek rumu, který se ovšem dá v dětské verzi nahradit. Do rolády můžete zpracovat zbytky nepovedeného dalšího cukroví a upečené zbytky těsta, což je výhoda. Roláda samotná se nepeče a je potřeba ji uchovat v lednici.

Připravíme si:

Na těsto:

  • 500 g máslových sušenek (část nahradíme drtí z nepovedeného cukroví)
  • 300 g moučkového cukru
  • 6 lžic kakaa holandského typu
  • 6 lžic rumu
  • 1 žloutek
  • 5 lžic mléka
  • Pár lžiček velmi silné zcezené lógrové kávy
  • potravinovou fólii

Na krém:

  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cuktu
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • strouhaný kokos

Postup:

Máslové sušenky je možné podrtit v mikrotenovém sáčku válečkem na nudle, roztlouct v hmoždíři nebo namlet na mlýnku na strouhanku, je to na vás. Máslo obsažené v sušenkách je ale potřeba na celkovou soudržnost těsta, tak ať mastnota nezůstane někde, kam nepatří (třeba uvnitř mlýnku). Při nahrazování části sušenek odřezky jiných upečených těst je potřeba myslet na to, aby ve výsledku těsto nebylo drobivé.


Robot 5KSM180 light and shadow - limitovaná ediceNáš tip - roboty KitchenAid v limitované edici

Pokud se chystáte zpracovat všechna těsta a krémy ručně, nikdo se vám smát nebude. Zvažte ale, kolik námahy a nakonec i času a nervů ušetříte s nějakým kuchyňským pomocníkem. Robot KitchenAid například zvládne všechna těsta a krémy a s nástavci i strouhání sušenek.


V míse smícháme nadrcené sušenky, cukr s kakaem, rumem, žloutkem a mlékem. Rozmícháme kuchyňským robotem / ručním šlehačem / food processorem / ručně na homogenní krém. Ten necháme v lednici zakrytý hodinu odpočinout. Pár lžiček velmi silné kávy dodá těstu lepší chuť, ale není to povinné (a pozor, aby nebylo ve výsledku těsto moc mokré).

Na potravinové fólii rozválíme těsto do tenké placky na šířku požadované rolády. Okraje je možné ohýbat směrem dovnitř a znovu válet, aby těsto ve výsledku vytvořilo obdélník a bylo méně odpadu.

Placku z těsta potřeme odpočinutým krémem a pomocí fólie stáčíme do rolády (fólii v roládě nenecháme, konzumenti by nebyli rádi). Výsledek je dobré nechat zabalený v potravinové fólii, aby v lednici během svátků nevyschlo těsto a nezačalo se drobit. Krájíme vždy studené rovnou na servírování a zbytek celé rolády opět schováváme do lednice.

Pokud cítíte, že bude těsto spíš sušší a drobivější, můžete ho ještě vylepšovat, nebo udělat roládu prostě tlustší. Pěkně elastické těsto zase dovoluje víc rozválet a dopřát si ve výsledné chuti víc náplně.

Před servírováním je možné lehce posypat strouhaným kokosem.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.