Pravidelná údržba ledničky

lednice smegVíte, že byste na své ledničce doma měli provádět každoročně nějakou minimální údržbu? A že díky tomu ušetříte za elektřinu, a dokonce můžete oddálit selhání lednice a její výměnu za novou? V čase, kdy se každá uspořená stovka počítá, je na to dobré myslet a pravidelně se o ledničku starat.

Lednice je doma jediný, nebo jeden z mála spotřebičů, které běží nepřetržitě, a tím se taky velkou mírou podílí na roční spotřebě domácnosti. Životní cyklus lednic se počítá mezi zhruba 10 a 18 lety a vzhledem k pořizovacím nákladům určitě chceme dosáhnout alespoň těch deseti a radši víc. Fakt, že vyžadují určitou pravidelnou údržbu je pro řadu lidí novinkou a tak možná nevědomky urychlují jejich odchod na věčné časy, nebo minimálně připlácejí za elektřinu.

Čištění tepelného výměníku

Když lednice dovnitř chladí, směrem ven hřeje. Proto jsou naše ledničky zezadu vybavené takovou jemnou černou mřížkou, na které se přebytečné teplo vyzáří do místnosti. Bohužel, taky se tu drží všechen prach a chlupy z domácích mazlíčků, až do stavu, kdy chladič ztrácí svoji efektivitu. Alespoň jednou ročně (!!), ale ideálně dvakrát, bychom měli lednici opatrně odsunout a mřížku vyluxovat s nástavcem na čalouny. Pokud váš pejsek nebo kočička ve zvýšené míře pouští chlupy, je luxování potřeba ještě častěji, alespoň třikrát ročně.

Udržujte a kontrolujte správnou teplotu

Uvnitř chladničky by měla být teplota nastavená na cca 4 - 5 °C, v mrazáku - 18 °C. Jestli realita odpovídá číslu na displeji, je dobré občas zjistit pomocí jednoduchého teploměru. V hlavním prostoru chladničky se teplota smí pohybovat mezi + 7 °C v horním regálu a v dolní přihrádce na zeleninu může klesat i pod 4 °C. Pokud naměříte méně, klidně stupínek na displeji přidejte, ušetříte peníze. Když je to naopak, můžete zbytečně přicházet o potraviny a přicházet o peníze na zbytečných nákupech.

Když zavčas zjistíte, že teplota nesedí s displejem, rozdíly uvnitř jsou větší, některé potraviny mrznou a jiné nejsou správně vychlazené, můžete zavčas ledničku nechat opravit, než přestane fungovat úplně.

Kontrolujte a čistěte těsnění

Taky vás jako děti fascinovalo, jak pevně se dveře od ledničky přimknou těsně po tom, co je zavřete? Perfektně přiléhající těsnění je pro správnou funkci lednice potřeba, jinak se studený vzduch dostává ven a teplý dovnitř. Jednou za čas je potřeba těsnění umýt vlažnou vodou se saponátem a pořádně se podívat, jestli se někde netrhá. K poškození nejčastěji dojde tím, že se přilepí k něčemu, co z lednice vyteče, nebo když se přivřou nějaké zaschlé drobky. Tomu se dá předcházet.

lednička smeg

I umístění lednice v místnosti má vliv na její spotřebu a potažmo její životnost. Jakékoliv zdroje tepla v těsné blízkosti, ale i přímo dopadající slunce v letních měsících jsou špatně.

Použijte vodováhu

Lednička by na zemi měla stát rovně. Jenže ne každý dům má rovné podlahy, někde se rovná podlaha mírně prohne, pokud ji zatížíte. Proto mají ledničky výškově nastavitelné nohy, protože když stojí našikmo, mohou mít problém se zavíráním dveří, nebo dokonce může zlobit celý chladící systém.

Skladujte jídlo v krabičkách a sáčcích

Vlhkost, kterou potraviny při skladování uvolňují, nesvědčí vzduchu uvnitř lednice, trvanlivosti ostatních potravin a nakonec nesvědčí ani přístroji samotnému, těsnění a systému odvodu kondenzátu. Pokud se naučíte uchovávat potraviny v miskách s víčkem nebo v sáčcích, budete i méně vyhazovat prošlé zbytky. Když posunete tuto metodu ještě o úroveň výš a naučíte se pracovat s nějakým systémem pro domácí vakuování potravin, ušetříte třeba i na benzinu, když budete méně často nakupovat.

Plná lednička má nižší spotřebu, než prázdná

To je ale hloupost, viďte. A ono ne. Každá lednice chladí v cyklech a pak se pomalu ohřívá, jak se dovnitř dostává teplo přes izolované stěny a dveře, nebo při otevření. Pokud je vnitřní prostor zaplněný někde ze tří čtvrtin a žádné z jídel nebrání dobré cirkulaci vzduchu, fungují potraviny uvnitř podobně, jako chladící náplň v plážové tašce. Dávají ledničce větší setrvačnost chlazení a zmenšují ztráty při větrání.

Nevkládejte potraviny teplé

Polévku na druhý den nechte vystydnout na plotně, nebo jestli můžete, klidně ji dejte za okno nebo na balkon. Do lednice by se nemělo dávat nic s vyšší teplotou, než je pokojová, protože jinak se kompresor pěkně nadře, než srazí zvýšenou teplotu na potřebných 5 °C. Bojíte se, že se mezitím ve svíčkové rozbují všude přítomné bakterie? Tak se nebojte. Bavíme se o nějaké té hodině navíc v zakrytém hrnci, než bude bezpečné jídlo umístit do chladničky.

 

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.