Recept na Tiramisu

tiramisu receptKategorie: Recepty

Tiramisu je tradiční italský nepečený dezert s příchutí kávy, který se servíruje nejen od Milána po Palermo, ale patří k nejoblíbenějším zákuskům na celém světě. Slovo tiramisu přeložené z italštiny znamená „zvedni mě“ nebo „rozvesel mě“, možná pro jeho vysokou energetickou hodnotu, díky níž dokáže povzbudit unaveného člověka.

 

A právě k energetickému povzbuzení by se mohla vázat jedna z legend, která hovoří o tom, že v období renesance bylo tiramisu považováno za silné afrodiziakum a Benátčanky jej připravovaly svým milým, aby jim dodaly více síly.


překapávač na kávunáš tip: Překapávač na kávu

K zákusku se nejlépe hodí lahodná káva. V cukrárně vám donesou krásně napěněné espresso, ale co doma? Vítanou variantou do domácnosti, ale třeba i kanceláře je obyčejný překapávač.

I když - překapávač, co dávkuje horkou vodu do sítka s kávou postupně, jako byste ji zalévali ručně - je ještě "obyčejný"?


K původu tohoto lahodného dezertu se váže ještě mnohem více legend, ale pravdou je, že se opravdu zrodil až koncem 60. let minulého století a do italského jazykového slovníku se slovo tiramisu dostalo až v roce 1980. Místo původu není zcela známé, o prvenství se hlásí hned několik italských regionů, ovšem nejvíce diskutované je město Treviso v regionu Benátsko.

Tajemství nejlepšího tiramisu je dokonalá rovnováha mezi dlouhými piškoty, kávou, sýrem mascarpone a žloutkovou pěnou. Základem dezertu je mascarpone, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany. Pochází z Lombardie a dnes se vyrábí po celé Itálii. Jednoduše si jej můžete připravit i vy.


ruční šlehač kitchenaidnáš tip: Ruční šlehač

Něco jako kuchyňský robot do ruky, v malém a elegantním. Ruční šlehač zastane stejné práce - šlehá krémy, sníh nebo šlehačku, hněte těsta, umí brambrové kaše a ledacos jiného. Je sice slabší, musíte ho držet v ruce, ale je to multifunkční pomocník, který se hodí i do malé kuchyně a napjatého domácího rozpočtu.


Ohřejete 1 l smetany na 90 °C, přidáte 5 ml kyseliny citronové a směs pomalu promíchávejte asi 10 min, dokud se smetana nesrazí. Směs nechejte odkapat v utěrce.

piškoty Savoiardi, recept na tiramisu

Tradiční cukrářské podlouhlé piškoty Savoiardi koupíte v samoobsluze nebo v cukrárně, hodí se do moučníků i ke kávičce. Fotografie: commons.wikimedia.org

Další důležitou ingrediencí dezertu jsou lehké a křehké piškoty Savoiardi. Jsou to typické piškoty piemontské kuchyně. V angličtině se nazývají lady fingers, a to pro svůj podlouhlý tvar připomínající dámské prsty. Savoiardi nesou jméno po historickém regionu Savojsko (Savoia) a vypráví se, že byly poprvé připraveny na dvoře Savojského vévodství u příležitosti návštěvy francouzského krále, tedy v době pozdního středověku.

Na 8 porcí budeme potřebovat:

  • 500 g mascarpone
  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 čerstvých vajec
  • 2 malé panáky Amaretta nebo vína Marsala
  • šálek silné kávy
  • 2 balení piškotů Savoiardi
  • kakao na posypání

Příprava:

Nejdříve si uvařte silnou kávu a nechte ji vychladnout. Nemusí to být přímo pravé italské espresso, bohatě stačí káva z překapávače. Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte ručním šlehačem spolu s cukrem do jemného krému. Přimíchejte nebo opět zašlehejte do krému i sýr mascarpone. Bílky vyšlehejte do tuha, jemně a pomalu je vmíchejte do připraveného krému. Do vychladlé kávy nalijte likér nebo víno. Připravte si pečící formu. Piškoty namáčejte v kávě a rovnejte do formy. Na první vrstvu piškotů přidejte vrstvu krému, opakujte ještě jednou a horní vrstva bude krém posypaný kakaem. Takto připravené Tiramisu nechte ztuhnout několik hodin v ledničce a teprve potom podávejte.


pečící formynáš tip: Pečící formy

A jako bonus tu pro vás máme pekáče, kameninové i železné s nepřilnavou vrstvou. Pro lepší, voňavější a chutnější výsledek.


Na co si dát pozor:

Snažte se dobře vyšlehat krém, aby nebyl těžký a příliš vlhký a nerozmočte příliš piškoty!

BUON APPETITO!

fotografie v úvodu: Pixabay.com

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.