Odšťavňovače se dělí na odstředivé (rychlé) a šnekové (pomalé). Mezi zastánci obou technologií běží věčná diskuse, jestli metoda odšťavnění má vliv na množství získané šťávy, její chuť a obsah vitamínů. Dnes si popíšeme princip šnekového odšťavňovače a jeho klady a zápory.
Látky obsažené v dužině ovoce a zeleniny jsou klíčovou složkou zdravé vyvážené stravy. Pokud dbáte na zdravý jídelníček, víte, jak časově náročné to je - a to je taky jeden z důvodů, proč velké většině z nás některé ze základních složek stravy chybí. Jednou z možností, jak z velké části běžnou městskou stravu doplnit alespoň o některé vitamíny a vlákninu je připravit si pravidelně doma čerstvou vymačkanou šťávu.
Odšťavňovače obecně pracují tak, že vložené ovoce nebo zeleninu krájí nebo strouhají na menší kousky, a poté je s využitím tlaku zbavují šťávy. Zatímco odstředivé odšťavňovače využívají vysoké otáčky, strouhají malé kousíčky a poté využívají odstředivé sítko, Šnekový odšťavňovač pomalu ukrajuje větší kousky a šnekovým dopravníkem je tlačí proti nehybnému sítku, podobně jako třeba mlýnek na maso.
Mnozí tvrdí, že s vysokými otáčkami struhadla je spojené větší zahřívání a okysličení šťávy, což vůbec nesvědčí choulostivým vitamínům. Šnekový odšťavňovač by podle této logiky měl být k rostlinné tkáni ohleduplnější. Vedle označený šnekový odšťavňovač najdeme často také slovo pomalý a v angličtině často masticating, podle slovesa žvýkat. Šnekový odšťavňovač prostě uplatňuje jakési žvýkání místo odstřeďování.
Exaktním měřením bylo zjišťěno, že u opravdu kvalitních přístrojů se mezi ostředivým a šnekovým odšťavňovačem obsah kyslíku a vitamínů, ani teplota šťávy příliš neliší. Obě technologie mají své klady a zápory, ale obecně se dá říct, že nikdy z ovoce a zeleniny nedostanou tolik, jako když je prostě sníte.
Odstředivý odšťavňovač ušetří hodně času, je rychlý. Je také ale trochu hlučnější a dělat si osvěžující nápoj uprostřed noci nebo brzo ráno, když ostatní v bytě spí, nemusí být úplně ohleduplné. Proti tomu šnekový odšťavňovač pracuje potichu, ale pomalu. Oba přístroje se zhruba stejně dobře čistí, záleží spíš na značce a kvalitě přístroje, než na technologii.
Pití vymačkaných šťáv je zdravé. Doplníte vitamíny, které mohou jinak ve vaší stravě chybět, a pokud znáte dostatek zajímavých receptů, zkrátka nepřijdou ani vaše chuťové buňky. Vymačkaná šťáva nicméně sama o sobě není zárukou zdravého stravování, pokud jinak další zásady budete ignorovat.
Využívají šnekový dopravník a neagresivní pomalý pohyb k vytvoření tlaku na odšťavnění ovoce a zeleniny. Obecně jsou pomalejší, ale i velmi tiché. Řada lidí věří představě, že jsou šetrnější k obsahu vitamínů a živin.
Využívají vysoké otáčky a jemné struhadlo v kombinaci s odstředivým sítkem. Jejich největší výhodou je výkon a rychlost - čerstvou šťávu dostanete lusknutím prstu.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.