Co má umět kvalitní automatický kávovar?

Pokud si čtete tento článek, je dost možné, že zvažujete nákup nového kávovaru a snažíte se zorientovat v jejich typech a parametrech. Sice není v našich silách porovnat všechny možné způsoby kávy v jednom článku (tak, aby se dal ještě číst), ale rádi tu vysvětlíme možnosti a parametry automatických kávovarů, případně jejich odlišnosti od dalších přístrojů, které prodáváme.

Jaké výhody má automatické espresso proti pákovým a kapslovým kávovarům?

Když na chvilku pomineme ostatní metody přípravy kávy a budeme se bavit jen o espressu, v zásadě porovnáváme tři typy kávovarů - pákové, kapslové a automatické. Žádný z nich není horší nebo lepší, protože jsou především určené různým typům zákazníka a pro různé příležitosti.

Automatické espresso nabízí teoreticky bezúdržbový provoz, kávu na stisk tlačítka a možnost zpracovat prakticky jakoukoliv zrnkovou nebo mletou kávu. Do pákového kávovaru také můžete použít jakoukoliv, ale za cenu větší manuální práce, která samozřejmě odpadá u kapslových automatů, kde ovšem máte na výběr jen ze sortimentu kávy daného výrobce a daného typu kapslí.


automatické espresso smegNáš tip: Automatické kávovary SMEG

Domácí spotřebiče italského výrobce SMEG se obecně řadí mezi designové lahůdky, kterými se rádi obklopují lidé vytříbeného vkusu. Není na škodu se ale seznámit také s tím, co jednotlivé výrobky umí. V retro kabátku bývá často oblečený moderní výrobek velmi slušných parametrů.


Pojďme ale k parametrům automatických kávovarů a jak jim rozumět

Tlak vody, parní tryska, integrované zpracování mléka, polohování výpusti, typ mlýnku, kapacita nádobky na vodu a nádoby na sedlinu, nahřívání šálků, standby mód... je toho opravdu dost. A ne všechno se podepíše na chuti vaší kávy, jak jinak.

Jak důležitý je u kávovarů údaj o tlaku v barech?

Příprava espressa je založená na rychlosti, už v názvu má slovo expresní. Zvýšením tlaku horké vody a páry na násobek atmosferického tlaku dosáhne kávovar mnohem rychlejší extrakce, než při přelití namleté kávy vroucí vodou v šálku, ve french pressu nebo ve filtru překapávače. Změní se také chuť a barva nápoje, ale o tom jindy. Jako ideální se jeví tlak mezi sedmi a devíti bary v prostředí komory, kde dochází k extrakci, a čas odpovídající něco kolem 25 - 30 sekund.

Proč kávovary hrdě uvádějí 15 nebo dokonce 18 barů? Jednoduše proto, že mají lidé rádi čísla a mnohem snáz se nechají unést informací o silnějším bojleru, i když na výslednou kávu nemá žádný vliv. Tlak v bojleru nebo na čerpadle skutečně může dosahovat 18 barů, ale v komoře by neměl překročit (a u kvalitních kávovarů ani nepřekračuje) zmíněných devět barů.

Profesionální a skutečně špičkové kávovary dnes optimálního tlaku dosahují ne vařením vody a produkcí páry, jak bývalo zvykem, ale použitím integrované pumpy, která zajistí stabilnější tlak během celé extrakce. Jak moc je to důležité? Pokud nejste vyškolený fajnšmekr, je možné, že nepoznáte rozdíl. Výběr chutné pražené kávy a správné odvápnění dělají mnohem větší rozdíl, než stabilní tlak během extrakce.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.