2. část - co má umět kvalitní automatický kávovar?

Pokračujeme v našem povídání o hlavních parametrech automatických kávovarů na espresso. Pokud jste zatím nečetli první část, najdete ji zde >>

Údaje o tepelných senzorech?

Hodně let sledujeme snahu výrobců přidat do spotřební elektroniky nějakou funkci známou z profesionálních spotřebičů. U kávovarů to může být například duální čidlo, které zajišťuje stabilnější teplotu v průběhu extrakce. Pokles teploty během přípravy jednoho šálku je u stolních kávovarů známá věc a odpovídá cenovce a technickým možnostem daného spotřebiče. Opět platí, že rozdíl chuti poznají spíš zkušení pijáci kávy, ale třeba zařazení duálních čidel do výbavy nových stolních pákových kávovarů KitchenAid 5KES6403 a 5KES6503 je celkem potěšující zpráva. To jsme ale odbočili.

Parní tryska, čerpadlo nebo integrovaná nádobka na mléko?

Každá káva nemusí být černá jako uhlí. Pokud si na ni děláte bohatou mléčnou čepici, není proč se stydět. Otázkou zůstává, jak moc vám v tom kávovar má pomáhat a kolik jste za to ochotní připlatit.

Nejjednodušší pomůckou k výrobě cappuccina nebo latté je u kávovarů parní tryska, kterou mléko našleháte v nerezové konvičce, nebo jakékoliv jiné nádobce. O hodně víc komfortu nabízejí kávovary, které si mléko samy berou hadičkou z přistavené krabice Tetrapak a míchají nápoj přímo do šálku. A nejvyšší třídu u stolních kávovarů zastupují automaty, které disponují přímo integrovanou nádobkou na mléko.

Je potřeba si říct, že čím víc komfortu, tím vyšší cenovka. Pokud není přístroj v permanenci v bistru nebo alespoň společných prostorách kanceláří nebo čekáren, hrozí, že se mléko mimo lednici může kazit.


pákový kávovar KitchenAidNáš tip: Pákové kávovary KitchenAid

Říkáte si, že automatické espresso přece jen nebude to pravé pro vás? Podívejte se ještě na nabídku našich pákových kávovarů KitchenAid. Práce s pákovým kávovarem zahrnuje větší počet manuálních úkonů, ale vyhovuje lidem, kteří chtějí mít jednotlivé kroky pod větší kontrolou.
 


Další praktické funkce

Na výsledné chuti kávy se projeví například i taková drobnost, jakou je teplota šálku, do kterého hotové espresso proudí tryskou. Pokud káva na stole rychle chladne, může se stát, že vám poslední doušek nebude chutnat. Možnost nahřívání šálků je nutností u komerčních kávovarů, zajímavou možností u domácích stolních přístrojů, ale také žroutem energie. Záleží na vás.

Nastavitelná výška kávových trysek počítá s různou velikostí šálků. Účelem je, aby se miniaturní ristretto nerozstřikovalo po okolí pádem z výšky a latté do vysoké sklenice bylo kam postavit. Kávovary tak často uvádí rozsah výšky šálků a možnost na extrémně vysoké sklenice odejmout dolní nádobku na vodu.

Kávové automaty samozřejmě kávu samy melou, to je jedna z jejich největších výhod. Velkým tématem je pak samozřejmě kvalita integrovaných mlýnků a materiál mlecích kamenů. Jsou lepší keramické nebo ocelové? Prvním rozdílem mezi materiály je teplota mletí. Ocelové mlecí kameny jsou náchylnější na ohřátí během mletí a to se může projevit na chuti a aroma kávy. Keramické se tolik neohřívají, ale zpravidla nebývají tak ostré a produkují méně homogenní zrnitost s větším zastoupením prachových částic, které skončí na dně šálku.

U kávovarů na espresso zpravidla nedosahujeme nejlepší možné chuti, která je vyhrazena ručnímu mletí a profesionálním pákovým kávovarům s množstvím dalších dílčích nastavení. To, co získáme, je rychlá a bezpracná káva na vysoké úrovni. Proto se smíříme i s detaily, jako je ocelový mlýnek, který se v případě opakovaného mletí snad může i zahřát.

První část článku o automatických kávovarech >>

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

tajine

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.